Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 03. 2014. 12:52 >> 12:52

NESTAŠICA VAKCINA

Stanišić: Nema razloga za paniku

U Crnoj Gori nema razloga za paniku zbog nestašica petovalentne i šestovalentne vakcine jer će djeca biti vaksnisana onima koje postoje, rekao je direktor Montefarma, Budimir Stanišić.

 

Na tender za nabavku petovalentne vakcine, koja štiti djecu od pet bolesti, nije se javio nijedan ponuđač a zalihe za revakcinaciju postoje do marta.

Stanišić je agenciji MINA kazao da nema razloga za paniku i da će djeca će biti uredno vakcinisana.

„Revakcinacija će biti sa pojedinačnim vakcinama po postupku koje će Institut za javno zdravlje da odredi sa domovima zdravlja“, poručio je Stanišić.

Kako je kazao, petovalentne i šestovalentne vakcine nema u cijelom regionu.

„Nema ih u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. Nabavka je vrlo problematična. Vakcinacija neće biti problematična u narednih nekoliko mjeseci i djeca će biti uredno vakcinisana«, poručio je Stanišić.

On je objasnio da je na sastanku u Fondu za zdravstveno osiguranje dogovoreno da direktor Fonda Kenan Hrapović, i ministar zdravlja, Miodrag Radunović što prije razgovaraju sa predstavnicima proizvođača vakcina koje su problematične o tome da li će ih biti za tržište jugoistočne Evrope.

„Posle tog razgovora ćemo imati jasniju situaciju što se tiče dalje nabavke. Ukoliko bude tih vakcina mi ćemo ih u skraćenoj proceduri nabaviti, a ukoliko ne onda ćemo morati da nabavljamo vakcine u kraćem periodu da bismo nastavili vakcinaciju“, pojasnio je Stanišić.

On je objasnio da su tom sastanku bili i predstavnici Montefarma i direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša i da je analizirana situaciju na tržištu vakcina.

Stanišić je rekao da nema zvanične informacije šta je uzrok nestašice u Crnoj Gori i regionu.

„Nezvanično imamo informaciju da jedne od komponetni koja sačinjavaju petovalentnu i šestovalentnu nema kod proizvođača a onda kompletna vakcina prestaje da se proizvodi“, naveo je Stanišić.

Druga informacija je, kazao je on, da je veća količina tih vakcina okrenuta prema drugom tržištu, odnosno Americi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније