Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

21. 06. 2023. 07:43 >> 07:43

MARĐONOVIĆ

"Crnoj Gori potreban novi Zakon o zanatstvu"

Dogovor o izradi novog Zakona o zanatstvu nije ispoštovan nego je odlučeno da se urade izmjene i dopune postojećeg, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG izvršni direktor JU "Zanatska komora Crne Gore" Boris Marđonović. Istakao je da su time nezadovoljni, te da ne traže finansiranje već javno ovlašćenje da se bave strukom.

"Zakon o zanatsvu postoji od 2009. godine, međutim on nije dao rezultate. Mi smo bukvalno duplirali posao centralnom registru privrednih subjekata, a to nije smisao. Zato smo 2021. godine sa tadašnjim ministrom dogovorili da se napravi novi sistemski Zakon o zanatsvu", kazao je Marđonović.

Istakao je da nema ništa od zanatstva ako se ne uči i nije sistemski.

"Formirana je nova radna grupa i taj dogovor koji je bio da to bude novi sistemski zakon nije ispoštovan nego je odlučeno da se urade izmjene i dopune postojećeg zakona. Mi smo bili veoma nezadovoljni time ali nam je rečeno da to nije zadnja riječ, već da ćemo u hodu vidjeti kako će to sve da izgleda. Oni su pokušali da prebace krivicu na nas, da mi nismo mi u stanju da pripremimo te predloge zakona. Oni će to sigurno demantovati i proglasiti netačnim, ali odmah da im kažem da se ne trude jer su znali šta mi želimo", kazao je Marđonović.

Istakao je oni hoće novi sistemski zakon a ne, kako je kazao, polovična rješenja.

"Nemamo mi kad da čekamo da se restruktuira privreda i da imamo konkurentnost veću", kazao je Marđonović.

Istakao je da 100.000 građana u Crnoj Gori živi od zanatstva.

"Kada smo vidjeli da na radnoj raspravi nema efekata i da oni pokušavaju da naprave razdor u našim redovima, mi smo rekli da je to Ministarstvo ekonomskog razdora a ne razvoja i uvešćemo zanatski embargo svakom ko potpiše te nove izmjene i dopune zakona koje budu išle u Skupštinu i budu napravile konkurenciju jednom ozbiljnom trajnom rješenju ovog problema. Nadam se da ćete se urazumiti i da neće biti do toga, ovo je vlada u tehničkom mandatu, ali mi nećemo odustati od svog cilja", kazao je Marđonović.

Istakao je da oni traže samo javno ovlašćenje da se bave strukom.

"Ovdje se ne radi o finasiranju već samo tražimo javno ovlašćenje da se bavimo strukom. Ako mi 2023. godine imamo situaciju da se lažiraju ispiti, da se zanat uči iz bilješki profesora, da je dominantna nastava u školskom sistemu da se na Jutjubu zanatlije usavršavaju, u zanatstvu to ne može, možda može u nekim akademskim zanimanjima ali u zanatsvu to ne može. Mora biti stručnog osposobljavanja u privredi", kazao je Marđonović.

Istakao je da imamo situaciju da lokalno ne mogu doći do stručnog kadra, da su resursi odakle se mogu vući zatvoreni.

"Mi smo zato pripremili program sa svom dokumentacijom, i omogućili privrednicima da se prijave ako im treba stručni kadar i mi ćemo ga tražiti iz redova domaćih učenika koji imaju mogućnost da vrlo brzo savladaju zanat", kazao je Marđonović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније