Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2014. 14:46 >> 14:46

SAVJET ZA SAMOREGULACIJU

Povećan broj kršenja Kodeksa novinara

Medijski savjet za samoregulaciju (MSS) evidentirao je u periodu od 1. decembra do 15. februara veći broj kršenja Kodeksa novinara, a posebno zabrinjava problem objavljivanja ispravke ili demantija.

Izvršni direktor MSS Ranko Vujović je kazao da je u ovom periodu podnijeto osam žalbi.

»Mediji sa velikom mukom pristaju da objave tuđe reagovanje, tek onda kada se priprijeti sa tužbom. Manipulacije sa naslovnim konstrukcijama su takođe dominantne i često se dešava da one ne odražavaju suštinu teksta koji ih prati«, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, senzacionalizam je prateći segment novinarstva u proteklom periodu, o čemu najbolje svjedoči afera Telekom.

»Mediji koji su intenzivno prethodne dvije godine koristili ovu navodnu aferu po pravilu, na naslovnim stranama, sada odbijaju da objave informaciju o odluci američkog suda da odbije tužbu u ovom slučaju«, kazao je Vujović.

Kako je rekao, postavlja se pitanje da li je samo informacija od koje se ima korist dobra informacija i da li se na taj način gradi kredibilno novinarstvo.

Vujović smatra da selektivno objavljivanje vijesti ne nagovještava bolje dane crnogorskom novinarstvu.

»Uprkos ovim pesimističnim prognozama, MSS želi da pozdravi početak rada novinskih ombudsmana u dnevnim listovima Vijesti i Dan«, kazao je Vujović.

On je rekao da je početak njihovog rada bitan za medijsku zajednicu u Crnoj Gori i nada se da će doprinijeti profesionalnijem radu tih medija.

Vujović je naveo da je MSS dobio žalbu od Pošte zbog neobjavljivanja kompletnog odgovora ove kompanije u tekstu “Do posla - po babu i stričevima” objavljenom u dnevnom listu Vijesti 26. decembra.

Tekst se bavi pitanjem navodnog nepotizma u Pošti Crne Gore i optužuje vodeće ljude ove kompanije da su zapošljavali rođake, djecu i supružnike.

»Novinar Vijesti je prije objavljivanja spornog teksta poslao više pitanja vezano za ovu temu Pošti CG. Odgovor koji je dobio objavio je djelimično, to jest izostavio je da objavi dvije ključne rečenice iz odgovora Pošte", navodi se u Izvještaju.

MSS je razmatrajući pomenutu žalbu konstatovao da je novinar Vijesti u svom tekstu iz odgovora Pošte izostavio navode da je većina zaposlenih koji se optužuju za nepotizam radni odnos u Pošti zasnovala u vrijeme postojanja jedinstvenog preduzeća JP PTT saobraćaja Crne Gore, znači prije 15 i više godina.

Među njima su sadašnji izvršni direktor, njegova supruga i sestra.

»Izostavljajući ove bitne činjenice iz odgovora novinar je u tekstu gradio konstrukciju i optužbe koje nijesu mogle biti potpuno utemeljene na činjenicama. Kako je MSS-u saopšteno iz Pošte, oni su u vrijeme jedinstvenog preduzeća imali tradiciju da prilikom zapošljavanja članovi porodica dugogodišnjih radnika, pod jednakim uslovima imaju prednost«, rekao je Vujović.

Oni su naveli primjer kršenja Kodeksa dnevne novine Dan sa nadnasovom „Ljubomor Dragović optužio advokata Nikolu Martinovića za reketiranje“ i naslovom „Za osam ročišta traži 30 hiljada EUR .

List je objavio i izjavu advokata Martinovića, u kojoj negira Dragovićeve optužbe, i tvrdi da je riječ o advokatskoj tarifi koja važi u Hrvatskoj, čiji je Dragović državljanin.

»MSS smatra da je način na koji je objavljena izjava advokata Martinovića u okviru teksta neadekvatan teškoj optužbi za reketiranje klijenta od advokata koja je data u naslovu i da tekst nije balansirano tretirao obadvije strane u priči«, naveo je Vujović.

U Pobjedi je, kao primjer kršenja Kodeksa izdvojena kolumna „Markovi konaci“ Marka Vešovića, u kojoj je autor iznio niz grubih kvalifikacija na račun direktorice Monitora Milke Tadić Mijović i vlasnika Vijesti Miodraga Perovića.

»MSS osuđuje korišćenje ovakvog rječnika. Novinari moraju da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde«, poručio je Vujović.

U Dnevnim novinama, objavljen je tekst pod naslovom Crnogorci pretukli dvojicu dječaka o događaju koji se desio u Srbiji.

»MSS smatra da je prekršen član Kodeksa koji kaže da rasu, vjeru, nacionalnost, etničku pripadnost, rseksualnu orijentaciju i porodični status čovjeka, novinar će pomenuti samo ako je to neophodno za informaciju«, ukazao je Vujović.

 

MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније