Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2014. 14:22 >> 14:23

ŽABLJAK

Poljoprivrednicima predstavljen Agrobudžet

Sa Agrobudžetom od 20.500.000 eura za podršku crnogorskim poljoprivrednicima u ovoj godini, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, danas su upoznali poljoprivredne proizvodjače Opštine Žabljak.

Cilj radionice je da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa mjerama Agrobudžeta i mogućnostima ostvarivanja prava na određene vrste premija i podrške investicijama u poljoprivredi.

Poljoprivrednicima je predstavljen i Kodeks dobre poljoprivredne prakse , koji obrađuje teme zaštite životne sredine, prije svega zemljišta i vode, dobrobiti i zdravlja životinja i pravilnog skladištenja pesticida.

"Kodeks dobre poljoprivredne prakse nije ništa novo. U našem narodu postoji termin dobar domaćin. Mi ne izmišljamo ništa novo već smo samo iskoristili dobre primjere i dobru praksu naših dobrih domaćina i objedinili u pravilnik", kazao je Gojko Babović iz Službe za selekciju stoke Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Naši poljoprivrednici imaju visoku svijest o zaštiti životne sredine i Kodeks dobre poljoprivredne prakse se dodrim dijelo primjenjuje pojašnjava Babović.

"Što se tiče primjene Kodeksa na gazdinstvima on se primjenjuje svakim danom, sve više jer je to bio uslov za ostvarivanje podrške kroz MIDAS projekat. Sve više imamo izgrađenih skladišta za čvrsti i tečni stajnjak, sve više se vodi računa o skladištenju pesticida i o načinju oranja. Nadam se da će naši domaćini ubuduće voditi sve više računa o zaštiti zemlje, vode i životinja jer tako štitimo prije svega sami sebe", kazao je Babović.

Dobra poljoprivredna praksa koja je do sada bila samo preporuka poljoprivrednim proizvodjačima sa približavanjem Crne Gore Evropskoj uniji, postaće obaveza i uslov za ostvarivanje prava na podršku u poljoprivrednoj proizvodnji, poručeno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Senka Zarubica, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније