Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

13. 06. 2023. 17:37 >> 17:38

EKO TIM

Predstavljena inicijativa za očuvanje 13 rijeka Jugoistočne Evrope

Uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica ključno je za efikasnu i trajnu zaštitu rijeka, kazala je direktorica Programa za Jugoistočnu Evropu u organizaciji The Nature Conservancy, Dragana Mileusnić na predstavljanju regionalne inicijative posvećene očuvanju 13 rijeka Jugoistočne Evrope.

Iz Eko tima je saopšteno da The Nature Conservancy i šest partnerskih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije rade na uspostavljanju novih zaštićenih područja uz rijeke kako bi očuvali njihove prirodne, društvene i kulturne vrijednosti.

U Jugoistočnoj Evropi se, kako su naveli iz te nevladine organizacije (NVO), nalaze neke od posljednjih divljih rijeka na kontinentu.

„One su žile kucavice zajednica i ekosistemi, koje osiguravaju pitku vodu, doprinose biološkoj raznolikosti i čine život mogućim“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, međutim, rijeke danas sve ugroženije usljed zagađenja, uništavanja staništa, neodrživog razvoja i klimatskih promjena.

„Riječ je o globalnom problemu koji ima lokalno rješenje: od 1970. godine, na globalnom nivou, brojnost populacija slatkovodnih vrsta smanjila za 83 odsto, a izgubili smo 30 odsto slatkovodnih ekosistema“, rekli su iz Eko tima.

Mileusnić je kazala da inicijativa Zajedno za rijeke počiva na uvjerenju da je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica ključno za efikasnu i trajnu zaštitu rijeka.

„Sarađujemo s brojnim zainteresovanim stranama, uključujući i NVO, privatni sektor, lokalne zajednice i vlade kako bismo razvili cjelovita i dugoročna rješenja za zaštitu naših rijeka“, rekla je Mileusnić.

Direktor organizacije Eko tim, Milija Čabarkapa, naveo je da inicijativom Zajedno za rijeke žele da stvore platformu za saradnju između različitih zainteresovanih strana s ciljem stvaranja regije u kojoj se cijene sve vrijednosti koje rijeke imaju.

„Svi su dobrodošli da doprinesu“, poručio je Čabarkapa.

Iz Eko tima je saopšteno da kroz naučna istraživanja i razumijevanje potreba i stavova lokalnih zajednica, inicijativa nastoji da omogući pravovremeno i transparentno uključivanje svih zainteresovanih strana, poštujući pritom jedinstvene prirodne, društvene i kulturne karakteristike svake rijeke.

„Kada se uspostavi zaštita i osigura dobro upravljanje zaštićenim područjima, to će biti direktan doprinos ispunjavanju međunarodnih obaveza na koje su se naše zemlje obavezale“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније