Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2013. 10:30 >> 10:29
1

JUVENTAS

U napuštenoj zgradi našli 900 igala i špriceva

Terenski radnici nevladine organizacije (NVO) Juventas pronašli su u napuštenoj zgradi oko 900 igala i špriceva i odnijeli ih u Klinički centar na uništavanje.

Kako se navodi u saopštenju te NVO, građani su zamolili Juventas da provjere napuštenu zgradu u širem centru grada i ustanovili da je korišćena za odlaganje pribora za injektiranje korisnika droga.

»U toj akciji radnici su sakupili oko 900 igala i špriceva koji će biti odnijeti u Klinički centar sa kojim imamo dogovor o uništavanju ove vrste otpada«, piše u saopštenju.

Navodi se da Juventas organizuje periodične akcije čišćenja lokacija u lokalnoj zajednici kao doprinos u borbi protiv narkomanije, a na namijenjen je zavisnicima od psihoaktivnih supstanci i njihovim porodicama.

»Pored programa zamjene sterilnog pribora za injektiranje, gdje zavisnici donose iskorišćeni pribor za koji dobijaju sterilni, u dnevnom centru mogu dobiti i mnogobrojne servise poput individualnog i porodičnog savjetovanja sa psihologom, individualno, porodično i grupno savjetovanje sa psihijatrom, ljekarom ili socijalnim radnikom«, precizira se u saopštenju.

Kako su kazali, prošle godine Centar je posjetilo 614 klijenata, od čega 578 muškaraca i 36 žena.

»Od tog broja 34 odsto je upućeno na ustanove liječenja, dok je 47 odsto upućeno u organizaciju Anonimnih narkomana Crne Gore«, saopštili su iz Juventasa.

Dodaje se da je na uništenje odnešeno približno devet hiljada korišćenih igala i isto toliko korišćenih špriceva.

Kako su najavili, Juventas će naredne sedmice očistiti još tri lokacije u gradu.

»Molimo građane da nas obavijeste o eventualnom problemu sa odbačenim iglama i špricevima, kako bi na vrijeme izašli na teren, a osobe obučene za ovu vrstu posla sakupile pribor«, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније