Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 02. 2014. 12:14   >>  15:48 30

DAN MATERNJEG JEZIKA

Zaštititi crnogorski jezik

Danas se obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika proklamovan prije 15 godina, kao sjećanje na studente koji su ubijeni u Pakistanu boreći se za ozvaničenje svog jezika. Lingvisti prognoziraju da će do kraka 21. vijeka od 6 hiljada jezika odumrijeti gotovo polovina, pri čemu su najviše ugroženi jezici sa malim brojem govornika. Crnogorski nije u opasnosti, ali bi ga, s druge strane, trebalo zaštititi od upliva stranih riječi.

 

Lingvista Igor Lakić za Jutarnji program kaže da je maternji jezik neodvojivi dio svakog čovjeka, jer sam po sebi čini odraz nacionalnog i kulturnog identiteta jednog naroda. Tačno se zna kako se jezik može zaštititi od odumiranja.

„Jezik se treba normirati, treba da imate gramatiku toga jezika, da imate pravopis, i onda taj jezik promovišete, prvenstveno kroz školski sistem, zatim kroz medije, ali isto tako i u porodici.  Ako u porodici izgubite jezik, on će se izgubiti i van porodice“, kaže Lakić za Jutarnji program RTCG.

Ako se u porodici djeca od malih nogu prvo uče jeziku koji nije maternji, što je, može se reći, danas trend kod nas, dolazi do problematičnog uklapanja u sredinu. Realan uzrast za učenje drugog jezika je šesta i sedma godina života.

„Do tada djete treba da savlada govor svoje sredine, roditelja. Strani jezik može učiti više kroz igru, ali nijesam za to da se u tim ranim godinama sistametski uči strani jezik, a posebno ne da se daje prioritet stranom jeziku u odnosu na maternji“, smatra Lakić.

Jezici najčešće umiru jer umiru govornici koji nijesu uspjeli da ga prenesu na mlađe generacije. Tada i prestaje da postoji.

„Nema opasnosti u tom smislu za naš jezik, ali ima opasnosti što je previše uticaja sa strane. Situacija je takva da morate uvesti neke riječi, ali s druge strane jezik morate zaštititi od nekritičke upotrebe onih riječi za koje mi imamo već riječ u našem jeziku. Konkretno da pomenem, jedna riječ koja meni stalno para uši jeste – benefiti zato što su to koristi i prednosti od nečega. Često se kaže da smo napravili progres, ali ne, napravili smo napredak. Ja, kao neko ko je anglista u suštini, se u velikoj mjeri borim protiv nekritičke upotrebe anglicizama u našem jeziku, za koje smatram da u velikom broju slučajeva to nije opravdano“, kaže Lakić.

Prema procjenama UNESCO-a, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik. Najviše su ugroženi jezici malih zajednica koje nijesu civilizovane sa stanovištva zapadnih standarda. Pod pritiskom engleskog ugroženi su i veliki jezici francuski, italijanski i njemački. Upravo zato bi stalno podizati jezičku pismenost i kulturu kako se ne bi došlo do jednojezične civilizacije. 

 

 

Ljiljana Milić, TVCG

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније