Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 02. 2014. 11:29 >> 11:36
4

LUNAČEK PORUČILA

Žalimo što je Cimbaljević napustio CG

Veoma žalimo zbog činjenice da je prvi prvi gej aktivista u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević morao napustiti zemlju i tražiti azil zbog prijetnji koje su mu bile upućivane, saopštila je poslanik Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček.

 

Ona je za prvi crnogorski lezbijski portal Shelovesher ocijenila kako je Crna Gora napravila značajan napredak povodom spremnosti Vlade da izgradi strategiju zajedno sa LGBT zajednicom i njenim saveznicima, ali da još mnogo toga treba da se uradi da bi se postiglo oslobođenje od straha.

Govoreći o dokumentu koji je nedavno usvojen u Evropskom parlamentu, a koji predstavlja plan EU protiv homofobije i diskiminacije na osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta, Lunaček je rekla da je LGBT omladina u školama često izložena  maltretiranju, dok se transseksualne osobe u zdravstvenim ustanovama često suočavaju sa raznim predrasudama.

„Istopolni parovi nailaze na loš tretman u hotelima, a LGBT osobe bivaju otpuštene sa svojih radnih mjesta zato što su to što jesu. Osim toga, ovakve pojave se mogu sresti bilo gdje u Evropi. Čak i u otvorenom i liberalnom gradu kao što je to Amsterdam, polovina istopolnih parova ne šeta ruku pod ruku iz straha kako će reagovati drugi“, istakla je Lunaček.

Izvještaj predstavlja, kako je ocijenila, preporuku Parlamenta upućenu Evropskoj komisiji, koja bi trebala da predloži neophodne strategije i propise, i zemljama članicama EU.

Lunaček je podsjetila na stav 26 izvještaja, prema kojem Evropski parlament izražava zabrinutost zbog visokog nivoa netolerancije prema gej osobama u Crnoj Gori, sa čestim nasiljem i nasilnim prijetnjama.

„Kao i čestim govorom mržnje protiv aktivista za prava gej osoba. Žali zbog činjenice da je najistaknutiji LGBTI aktivista, iz bezbjednosnih razloga, zatražio azil u inostranstvo“, istakla je ona.

Međutim, pozdravljaju novu strategiju Vlade za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba, ali naglašava da se treba obratiti pažnja na njenu implementaciju. Posebno se podvlači potreba da se javnost edukuje i obavijesti o tome kako da se pomogne promjena stavova.

Iznijete su pohvale na račun Vlade i policije za njihovu podršku i olakšavanje ovogodišnjih prvoodržanih parada ponosa u Budvi i Podgorici.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније