Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 02. 2014. 16:21   >>  16:24 3

PREPORUKE CGO

Univerzitetu fali domaći kadar

Univerzitet Crne Gore će, imajući u vidu finansijsku situaciju i višemilionski minus, morati da radi na osnaživanju domaćeg kadra, a da gostujuće profesore angažuje samo u izuzetnim okolnostima kada je to neophodno, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje.

 

Koordinatorka programa u CGO Snežana Kaluđerović kazala je da u toj organizaciji smatraju da u Crnoj Gori ima kvalitetnog kadra koji je školovan na UCG i u koji treba ulagati, navodeći da sistem angažovanja na Univerzitetu treba zasnovati na principu neupitnih akademskih refenci i kvaliteta predavanja.

"Imajući u  vidu finansijsku situaciju i višemilionski minus, UCG će vjerovatno morati da poradi na osnaživanju domaćeg kadra, a gostujući profesore angažovati samo u realnim i izuzetnim okolnostima kada je taj kadar neophodan", rekla je Kaluđerović agenciji MINA.

Iz Rektorata UCG je saopšteno da na Univerzitetu posjeduju podatke samo o gostujućim predvačima van Crne Gore, o čijem angažovanju odluku donosi Senat.

"Na Univerzitetu posjedujemo podatke samo o gostujućim predavačima o čijem angažovanju odluku donosi Senat, na osnovu eksternog oglasa o angažovanju u nastavi, i takvih je 60", kazali su iz Rektorata agenciji MINA.

Oni su pojasnili da za predmete za koje nema prijavljenih kandidata u skladu sa oglasom, ili prijavljeni kandidati ne ispunjavaju propisane uslove, "dekan ima ovlašćenje da angažuje lice sa akademskim zvanjem sa drugog univerziteta, i te informacije su u posjedu fakulteta".

Kaluđerović je ocijenila da dovođenjem stručnjaka, nastavni proces može biti obogaćen, pod uslovom da su, kako je navela, oni zaista posvećeni svom angažmanu u Crnoj Gori i da postoji potreba za tim angažmanom.

"Nama u nekim sferama nedostaje kvalitetan kadar i to treba priznati i rješavati kroz razvoj sopstvenih kapaciteta uz pomoć gostujućih profesora", ocijenila je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, postoje oblasti u kojima ima domaćih stručnjaka ili u kojima se svjesno ograničava njihovo profesionano napredovanje, a dovode se gostujući predavači što, kako je navela, proizvodi višestruke štete za obrazovni proces, a korist samo za pojedince.

"Takođe, neki naši fakulteti su mladi, u njihovo osnivanje se ušlo previše brzo, poput Medinskog fakulteta, i realno je da tu treba otvoriti prostor da se studenti, ali i ovdašnji obrazovni kadar, izgrađuju uz najbolje stručnjake iz regiona ili šireg inostranstva", navela je Kaluđerović.

Ona je kazala da na UCG moraju raditi najbolji profesori, a ne, kako je navela, najpodobniji, "a Univerzitet mora ulagati i u one najbolje kako bi uvijek išli u korak sa drugima iz okruženja".

"Nećemo nikad ni izgraditi domaći kadar ako rukovodeća lica na UCG sam Univerzitet budu doživljavali kao privatnu firmu, i po svom subjektivnom ukusu određivali ko će na njemu predavati a ko ne", rekla je Kaluđerović.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније