Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 02. 2014. 16:08 >> 16:09
1

OD JAVNOG INTERESA

Savjet RTCG usvojio prigovor HRA

Savjet Radio Televizije Crne Gore usvojio je prigovor izvršne direktorke NVO Akcija za ljudska prava, Tee Gorjanc-Prelević, zbog toga što u centralnoj informativnoj emisiji Dnevniku, TVCG nije izvjestila o izvještaju HRA "Monitoring novinarskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori".

Savjet RTCG je tim povodom preporučio direktorki TVCG, Radojki Rutović, da "u planiranju sadržaja koji se obrađuju u okviru centralne informativne emisije obrate pažnju na događaje od javnog interesa i pokažu maksimum napora kako bi pronašli prostor za takve informacije".

Kako je saopšteno iz HRA, Savjet je postupio na osnovu izvještaja Komisije za pritužbe i predstavke, koja je zaključila da je "predstavljanje izvještaja događaj od javnog interesa, koji je trebalo da bude ispraćen i predstavljen javnosti u okviru Dnevnika 2, kao najgledanije informativne emisije.

"Komisija je takođe zaključila da "neemitovanjem informacija o događaju i samom Izvještaju nije poštovan jedan od ciljeva javnog servisa, koji se odnosi na obavezu da javni servis ‘pravovremeno, sveobuhvatno, objektivno, uravnoteženo i vjerodostojno obrađuje događaje u Crnoj Gori podržavajući fer konstruktivan dijalog’", navodi se u saopštenju HRA.

HRA je u prigovoru Komisiji Savjeta RTCG posebno ukazala i na 13 primjera kršenja Kodeksa novinara Crne Gore u izvještavanju TVCG, koji su bili istaknuti u pomenutom izvještaju.

Savjet RTCG je u odnosu na te slučajeve preporučio direktorki TVCG da "sve prigovore, a koji su obrađeni u Izvještaju Akcije za ljudska prava, prihvatajući ih kao veoma mjerodavne, pažljivo analizira i preduzme neophodne mjere kako se profesionalni propusti ne bi ponavljali".

"Pozdravljamo stav Komisije RTCG u odlučivanju po našoj pritužbi, i podsjećamo i građane i građanke na pravo da se obrate Komisiji RTCG za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca u roku od mjesec dana od dana emitovanja spornog priloga, ako uoče kršenje novinarske etike ili imaju druge primjedbe na rad javnog servisa", poručuju iz HRA.

Preporuku Savjeta RTCG o prigovoru direktorke HRA, Izvještaj Komisije za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca povodom tog prigovora, kao i prigovor direktorke HRA upućen Komisiji u decembru 2013. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније