Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 02. 2014. 10:33 >> 11:07
2

SLOBODA MEDIJA

Makedonija i CG najslabije rangirane

Makedonija i Crna Gora najslabije su rangirane balkanske zemlje prema Indeksu slobode medija za 2014. godine koji je izdala grupa Reporteri bez granica.

U Izvještaju se navodi da bezbjednost novinara i dalje glavni razlog za zabrinutost u Crnoj Gori, a u tom dokumentu su nabrojani i napadi na nezavisne medije.

Crna Gora zauzima 114. mjesto od 180. zemalja, dok je Makedonija na 124. poziciji.

Balkan se u Indeksu Reportera naziva i dalje "buretom baruta" . Veći napredak u slobodi medija rast od 18. pozicija zabilježila je Albanija, koja je za pet mjesta slabija od Kosova i zauzima 80. mjesto.

Od bivših jugoslevenskih država najbolje je plasirana Slovenija koja je 34., Srbija 54., Hrvatska je na 65. a Bosna i Hercegovina na 66. mjesta.

Najbolje plasirane zemlje su Finska, Holandija, Norveška i Luksemburg, a najniže su na ljestvici slobode medija rangirane Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Reporteri bez granica konstatuju velika opadanja u slobodi medija u mnogobrojnim zemljama svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Centralnoafričku Republiku i Guatemalu, kao i boljitke u toj slobodi, dajući primjere za to u Ekvadoru, Boliviji i Južnoj Africi.

Glavni sekretar Reporter, Kristof Deloa, kazao je da je indeks slobode medija u svijetu referentno sredstvo koje se zasniva na nekoliko kriterija - nivou restrikcije slobode, pluralizma, nezavisnost medija, okolina i samocenzura, zakonski okvir slobode medija, transparentnost i infrastruktura.

"Indeks podstiče vlade da se suoče sa svojom odgovornošću tako što će osigurati civilno društvo objektivnom mjerom slobode, i predočiti međunarodnim tijelima indikator dobre vladavine, čime treba da se vode odluke izvršne vlasti“, navodi se u Izvještaju. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније