Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 02. 2014. 08:00 >> 08:01

UGOVORI NA NEODREĐENO

Najbolje prošli zaposleni u prosvjeti

Primjena odredbe Zakona o radu kojom se dvogodišnji rad na određeno prevodi u radni odnos na neodređeno vrijeme nije, kako se očekivalo, izazvala velike potrese na crnogorskom tržištu rada.

 

Pobjeda piše da su poslodavci, uprkos javno iskazivanom otporu, uglavnom, dali ugovore na neodređeno radnicima koji su kod njih radili duže od dvije godine ili su ih, doduše u manjem broju, prebacivali na agencije za ustupanje zaposlenih.

Od 22. decembra prošle godine, od kada je stupila na snagu zakonska odredba, u Crnoj Gori nije povećana nezaposlenost.

„Po tom osnovu nema osjetnog rasta broja nezaposlenih. Čak, prošle sedmice zabilježili smo blagi pad“, kazala je savjetnica za medije u Zavodu za zapošljavanje Danka Ćetković. 

Niko u državi trenutno ne raspolaže pouzdanim podacima za koliko radnika je transformisan radni odnos, a koliko ih je ostalo bez posla.

Po svoj prilici najbolje su prošli zaposleni u prosvjeti. Oko 800 nastavnika i profesora koji su radili na određeno dobili su stalni posao. Predsjednik Sindikata prosvjete pri USSCG Zvonko Pavićević je kazao da je 80 odsto zaposlenih na određeno u ovom sektoru konačno dobilo ugovor o radu na neodređeno. 

On očekuje da će uskoro status stalno zaposlenih steći još nekoliko stotina prosvjetara.

„Imali smo razumijevanje Ministarstva i ministra Slavoljuba Stijepovića, pa su mnogi nakon deset godina riješili najveći problem i dobili stalni radni odnos. Ovu aktivnost vodimo pola godine. Uspjeli smo da u stalni radni odnos prevedemo i neke sa dvije trećine norme“, naglasio je Pavićević.

Savez sindikata uključio se u rješavanje problema 400 zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Uprave policije, od kojih su mnogi godinama radili na određeno, a neki čak i po 10 i 15 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније