Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 02. 2014. 22:53 >> 22:58

ZAHTJEVI

Ministarstvo ne razumije pomorace

U Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore smatraju da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije stalo u zaštitu interesa crnogorskih pomoraca, jer se oglušilo o njihov zahtjev za novim tumačenjem Pravilnika o zvanjima i uslovima za sticanje zvanja i izdavanje ovlašćenja za članove posade pomorskih brodova.

Prema sopštenju iz Udruženja, ova asocijacija pomorskih kapetana sa sjedištem u Kotoru je 21. januara ove godine Ministarstvu ponudila novo tumačenje Pravilnika o zvanjima i uslovima za sticanje zvanja i izdavanje ovlašćenja za članove posade pomorskih brodova.

Oni predlažu između ostalog da se ukine rok važenja od pet godina sa bezbjednosnih ovlašćenja pomoraca, što bi im uštedjelo vrijeme i novac, jer ovu vrstu breveta ne bi bili obavezni ponovo polagati, prenosi Radio Kotor.

Kako se navodi, od zahtjeva upućenih Ministarstvu pomorstva i saobraćaja, uz pozivanje na međunarodnu praksu iz oblasti pomorstva, ispoštovan je samo njihov zahtjev da se na sajtu objavi Pravilnik, kako bi bio dostupan svim pomorcima.

"Ministarstvo saobraćaja i pomorstva do danas nije izdalo tumačenje Pravilnika za čl. 8 čime bi se, po nama, pomorcima omogućilo dobijanje Ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti za postupke u slučaju opasnosti za bezbjednost i podizanje svijesti o bezbjednosti na brodu i na osnovu potvrde kompanije", navode u Udruženju kapetana.

Kapetani očekuju da će se što prije usvojiti njihov predlog Ministarstvu koji se odnosi na isticanje uslova potrebnih za dobijenje osnovnih i dodatnih ovlašćenja koje lučke kapetanije objavljuju na svojim oglasnim tablama.

"Time bi naši članovi i pomorci takođe bili pošteđeni nepotrebnih troškova i gubljenja vremena u dobijanju potrebnih informacija", stoji u dopisu Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, koji su potpisali članovi Upravnog odbora Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније