Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 02. 2014. 08:35 >> 08:44
1

NEZVANIČNE PROCJENE

U CG oko 15.000 zavisnika od droge

Iako zvanični podaci ne postoje, procjenjuje se da u Crnoj Gori živi čak 15 hiljada zavisnika od droge, što znači da svaki 41. stanovnik naše zemlje konzumira psihoaktivne supstance.

Dnevne novine su podsjetile da precizni podaci o broju zavisnika od droge ne postoje jer Institut za javno zdravlje (IJZ) još nije uradio registar, iako ga godinama ta državna institucija najavljuje.

Predstavnica NVO 4 Life, Milena Mijović ocijenila je da je u Crnoj Gori problem što nema dovoljno istraživanja o rasprostranjenosti narkomanije.

"Naše su procjene da se broj zavisnika u Crnoj Gori kreće između 10 i 15 hiljada. Zato je neophodno uraditi novo istraživanje, i što prije uraditi registar kako bismo znali kolike su razmjere tog problema i sa čime se trebamo suočiti", kazala je Mijović za Vikend novine.

Izvršni direktor NVO Preporod, Jovan Bulajić naglasio je da krovne evropske institucije koje se bave problemom narkomanije upozoravaju da je trend rasta zavisničke populacije nezaustavljiv.

Sudeći prema raspoloživim procjenama o broju korisnika psihoaktivnih supstanci u zemljama okruženja, problem narkomanije je znatno izraženiji kod nas s obzirom na broj stanovnika u Crnoj Gori.  

Procjenjuje se da u Srbiji ima oko 150 hiljada narkomana, što znači da je svaki 47. stanovnik te zemlje zavisnik jer u toj državi živi oko 7,1 milion stanovnika. U Bosni i Hercegovini procjene govore da ima od sedam i po do 15 hiljada zavisnika od psihoaktivnih supstanci, dok, sudeći prema podacima iz hrvatskih medija, u Hrvatskoj ima oko 13 hiljada zavisnika.

Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala ranije je saopštila da od konzumiranja droge svake godine umre više od 200.000 ljudi u svijetu. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније