Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 02. 2014. 11:43 >> 13:37

12 GODINA

Godišnjica smrti Dragana Radulovića

Dragan Radulović je rođen 1. maja 1951. godine u Nikšiću. Jedan je od najznačajnijih savremenih pisaca za djecu. Zastupljen je u antologijama, čitankama i školskoj lektiri, a poezija mu je prevedena na više stranih jezika.

Objavio je preko dvadeset knjiga za djecu i odrasle.

Među brojnim nagradama, najznačajnije su Zmajeva nagrada za izuzetan doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu i Trinaestojulska nagrada.

Zapažene rezultate ostvario je i kao urednik Redakcije programa za djecu i mlade Televizije Cme Gore.

Njegove dokumentame emisije za djecu „Velike nevolje malog Borisa", „Ljubica ljubičica", „Gorki slatkiši", „Kolijevka", i brojne druge storije o sudbinama djece iz ciklusa „Mali veliki", obišle su svijet i okićene su značajnim domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima.

Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Samostalno je izlagao u Podgorici, Novom Sadu, Budvi, Kotoru, Vaš, Kraljevu, Tivtu...

Dragan Radulović bio je urednik nekoliko časopisa za najmlađe, inicijator i voditelj brojnih muzičkih i drugih festivala za djecu, a veliki broj njegovih pjesama je komponovan.

Umro je 7. februara 2002. u Podgorici.

 

 

(tekst: facebook/dragan radulovic, prilog Ljiljane Milić TVCG)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније