Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 02. 2014. 19:34 >> 19:38
1

KOMITET UN

CG primjer poštovanja ljudskih prava

Crna Gora primjer je poštovanja i unapređenja ljudskih prava i sloboda u regionu, ocijenili su članovi Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminaciju rasne diskriminacije, na sastanku sa predstavnicima crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava, održanom u Ženevi.

Ovakav sud, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, izrečen je ne samo na osnovu informacija iz državnog izvještaja o ostvarivanju Konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, već i na osnovu informacija iz tzv. “Izvještaja iz sjenke” kojeg su dostavile nevladine organizacije CEDEM i Akcija za ljudska prava.

Članovi Komiteta, koji su učestvovali u diskusiji, pohvalili su Izvještaj i dali pozitivne ocjene o njegovoj sadržini, realnom prikazu stanja i ozbiljnim iskoracima Crne Gore u praktičnoj primjeni Konvencije. Istaknuta je crnogorska posvećenost unapređenju vladavine prava, pravnog poretka i sistema antidiskriminacije, te zaštiti prava i sloboda njenih građana, navodi se u saopštenju.

Pitanja koja su postavljena crnogorskoj delegaciji, najviše su se odnosila na zaštitu od svih oblika diskriminacije, naročito romske i egipćanske populacije, zastupljenost manjina u sistemu javne vlasti, rodnu ravnopravnost, te pitanja rješavanja statusa raseljenih i izbjeglih lica, kao i pitanja azilanata, jačanja sistema pravosuđa, kao i na dostupnost podataka i aktivnost Ombudsmana. Posebno interesovanje je iskazano za statističke podatke iz popisa stanovništva iz 2011. godine, koji nisu bili obuhvaćeni prezentovanim Izvještajem.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović zahvalio je članovima Komiteta UN na njihovim pozitivnim i iskrenim ocjenama, uz napomenu da će na pojedina pitanja Crna Gora dostaviti odgovore u predviđenom roku od sedam dana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније