Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 02. 2014. 09:23 >> 09:24

REKORDNE TEMPERATURE

Nikad topliji januar u CG

U Crnoj Gori je prva polovina januara, u pogledu prosječne maksimalne dnevne temperature, bila najtoplija u poslednjih pola vijeka, saopšteno je iz Zavoda za hidrometerologiju i seizmologiju.

Srednja maksimalna temperatura na području Podgorice iznosila je oko 14 stepeni Celzijusovih, a na Žabljaku oko devet.

"To je oko pet, odnosno oko devet stepeni, iznad uobičajene temperature za taj mjesec", kazao je za Pobjedu direktor Zavoda Luka Mitrović.

Znatno toplije bilo je i na crnogorskom primorju, gdje je prosječna mjesečna temperatura bila viša dva-tri stepena, a u centralnim predjelima od tri do četiri.

Najveća odstupanja registrovana su na sjeveru zemlje, gdje je temperatura bila šest stepeni iznad uobičajene. Na Žabljaku 5. januara izmjereno tri stepena, što je 12 podioka viša temperatura od uobičajene za to doba godine.

To je prvi put za posljednjih 50 godina da tog datuma jutarnja temperatura bude iznad nule. Tri dana kasnije u istom gradu izmjereno je 13 stepeni, što je rekord za taj datum tokom više od 50 godina.

Januar, pored toga što je bio neubičajeno topao, postao i rekordno najkišniji u pojedinim mjestima.

"Na području Cetinja palo je ukupno 923 litra (oko 218 odsto više od uobičajene mjesečne količine), a u Podgorici oko 427 litara (oko 223 procenta više). U isto vrijeme, u Nikšiću je palo oko 419 litara kiše, što je oko 201 odsto više od uobičajene količine", objašnjava Mitrović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније