Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 02. 2014. 17:39 >> 17:38

CEAC ZATRAŽIO

Istražiti nezakoniti pritvor Potrubača

Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC) pozdravila je završetak istrage protiv bivšeg finansijskog direktora Kombinata aluminijuma (KAP), Dmitrija Potrubača i zatražila zvaničnu istragu okolnosti u vezi sa njegovim nezakonitim pritvorom.

Vlasti Crne Gore su, kako je saopšteno iz CEAC-a, odustale od istrage, čime su jasno priznale da nikakav slučaj nije ni postojao.

Glavni pravni zastupnik CEAC-a, Pavel Primakov rekao je da su oduševljeni i osjećaju neizmjerno olakšanje što je ta besmislena istraga okončana i što Potrubača više ne drže u Podgorici protiv njegove volje i da sada može da ode kući.

„Ta odluka je jasna i glasna potvrda naših tvrdnji da su optužbe protiv Dmitrija za krađu struje iz evropske interkonekcije bile potpuno neosnovane. Sada pozivamo zvanične organe Crne Gore da sprovedu potpunu i pravičnu istragu o okolnostima njegovog nezakonitog pritvora”, rekao je Primakov.

On je dodao da vjeruju da je nezakonit pritvor bio politički motivisan i da je bio dio nastojanja crnogorske Vlade da od CEAC-a nezakonito preuzme kontrolu nad KAP-om.

„Odbacivanje tih optužbi znači da neko drugi nužno mora da snosi odgovornost za dugove KAP-a za električnu energiju. Postupci predstavnika Vlade Crne Gore u upravnom odboru KAP-a doveli su do neprestane potrošnje električne energije bez ugovora i plaćanja”, smatra Primakov.

U saopštenju se navodi da je crnogorska Vlada izložena sve većim pritiscima međunarodnih faktora kako bi se u zemlji obezbijedila vladavina prava, naročito imajući u vidu njen status kandidata za članstvo u EU.

„Potrubač je oslobođen samo nekoliko dana prije glasanja Evropskog parlamenta o izvještaju u kojem se od Crne Gore traži da ostvari vidljive rezultate u oblasti vladavine prava i u kojem se izražava ozbiljna zabrinutost zbog finansijske korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i institucije u Crnoj Gori“, naveli su iz CEAC-a.

Potrubač je, kako se dodaje, podnio tužbu protiv Crne Gore zbog svog nezakonitog pritvaranja Evropskom sudu za ljudska prava i prema njihovim saznanjima ne namjerava da je povuče. CEAC takođe nastavlja sudske postupke protiv Vlade Crne Gore u međunarodnim arbitražnim sudovima radi odštete zbog gubitaka koje je kao strani investitor pretrpio zbog Vlade Crne Gore.

CEAC je osnovana 2005. u cilju vođenja poslova u oblasti aluminijuma za En+ Group u centralnoj i istočnoj Evropi. Portfolio CEAC-a uključuje KAP i Rudnike boksita Nikšić, oba u Crnoj Gori, kao i fabriku glinice Cemtrade u Velikom Varadinu (Oradea) u Rumuniji.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније