Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 02. 2014. 16:22 >> 16:22

KVIR MONTENEGRO

Držanje za ruku – ljudsko pravo

Kvir Montenegro pozdravlja odluku Evropskog parlamenta da snažno podrži Akcioni plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Evropskoj uniji, “Izvještaj Lunaček”.

„Uprkos velikom protivljenju i lobiranju desničarskih, konzervativnih i pojedinih religijskih udruženja, ohrabrujuće je što je više od dvije trećine poslanika/ca, iz svih političkih grupacija i svih država EU, podržalo ovaj dokument na čijem temelju će države Evrope u narednom periodu omogućiti svojim LGBTIQ građanima i građankama jednaka prava i sigurnost kao i svim ostalim“, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Implementacija usvojenog dokumenta, kažu iz Kvir Montenegra, biće značajan pokazatelj iskrenog  nastojanja država da se u društvu obezbijede  jednaka sigurnost i zaštita svim građanima.

„Upravo kako je i kazala Urlike Lunaček, ove mjere neće značiti nikakva posebna prava jer “držanje partnera za ruku nije privilegija već ljudsko pravo".

Iz Kvir Montenegra podsjećaju da Crna Gora, kao pristupni kandidat EU, već godinu dana implementira Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba, te da je proces same implementacije u potpunosti netransparentan i do sada proticao bez konsultacija sa svim organizacijama koje zastupaju prava LGBTIQ osoba, kao i bez jasno utvrđenih procedura i kriterijuma za odabir implementatora aktivnosti, uz kontinuirano ignorisanje svih inicijativa koje su dolazile od strane više nevladinih organizacija.

„Nadamo se da će Crna Gora uskoro učiniti implementaciju tog važnog dokumenta u potpunosti transparentnim, te jednako otvorenim za sve zainteresovane strane koje se bave ljudskim pravima LGBTIQ osoba, odnosno primjenjivati u praksi standarde EU kojima se za sada samo deklarativno stremi“.

Kvir Montenegro će zahtijevati uključivanje svih organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba, a koje imaju kapacitete i dokazano iskustvo na ovom polju, u proces izrade Akcionog plana za implementaciju Strategije za 2014. godinu, kao i u sam proces implementacije aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније