Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 02. 2014. 12:37 >> 12:37

JAVNI POZIV

Utvrđena lista kandidata za Sudski savjet

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je danas listu kandidata koji su se prijavili na javni poziv za članove Sudskog savjeta, sa kojima će članovi Odbora razgovarati na sjednici zakazanoj za 17. februar.

Odbor je 13. januara ponovio javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika koje predlaže to tijelo, nakon što na prethodnoj sjednici nijesu mogli da se usaglase oko četvrtog kandidata kojeg bi predložili parlamentu.

Na ponovljeni Javni poziv prijavili su se Refik Bojadžić, Nikola Bulatović, Mladen Vukčević, Miladin Ivanović, Novak Laković, Tatjana Marković i Loro Markić.

Na listi kandidata su i Velija Murić, Velimir Rakočević, Vesna Simović Zvicer, Đorđije Ulićević i Dobrica Šljivančanin.

Lista kandidata utvrđena je jednoglasno, a kontrolno saslušanje zakazano je za 17. februar jer se, kako je pojasnio predsjednik Odbora Rifat Rastoder, čeka mišljenje Komisije za sprječavanje sukoba interesa o pojedinim kandidatima koji su se prijavili i na prvi poziv.

Članovi Odbora danas su razmatrali i izmjene i dopune Pravilnika o postupku utvrđivanja predloga za izbor četiri člana Sudskog savjeta, ali su, nakon jednosatne rasprave, izjašnjavanje o njima odgodili za narednu sjednicu.

Pitanje o kojem se članovi Odbora danas nijesu mogli saglasiti bilo je da li se, ukoliko se poslije tri kruga glasanja ne izaberu sva četiri kandidata koja će biti predložena parlamentu, novi javni poziv raspisuje samo za „nedostajućeg“, ili se ponavlja za sve kandidate.

U predlogu izmjena data je prva varijanta, ali su se tome usprotivili članovi odbora iz opozicije, zbog čega je izjašnjavanje o izmjenama pravilnika odgođeno, kako bi se u međuvremenu pokušao naći politički dogovor i izbjeglo preglasavanje.

Kandidati za članove Sudskog savjeta moraju imati deset godina radnog iskustva na pravnim poslovima.

Sudski savjet ima deset članova. Po četiri predstavnika biraju Skupština Crne Gore i Konferencija sudija, a članovi su predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravde.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније