Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 03. 2013. 09:41 >> 09:35

MLIJEKO

UP: Veća granica aflatoksina u Srbiji, problem za Crnu Goru

Odluka Vlade Srbije da poveća dozvoljenu granicu aflatoksina u mlijeku, čak deset puta, odnosno na 0,5 mikrograma po kilogramu, mogla bi predstavljati dodatni problem sa mlijekom u Crnoj Gori, smatraju u Udruženju poljoprivrednika Crne Gore. Pozdravljaju, međutim, odluku Vlade Crne Gore o hitnom uvozu 100 tona stočne hrane iz Slovenije, ali poručuju da to nije dovoljno.

 

Potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika  Dragoljub Nenezić upozorava da bi odluka Vlade Srbije, što je bilo predviđeno pravilnikom od prije dvije godine, mogla da uslovi nove probleme sa mlijekom u Crnoj Gori, prenosi Antena M. 

,,Nazire se novi problem sa kojim ćemo se suočiti u Crnoj Gori. Naše mlijeko sadržaće aflatoksin u mjeri koja  je, kod nas važećim zakonom propisana , do  0.05 mikrograma po kilogramu, dok se Srbija vratila na stari zakon koji dozvoljava prisustvo aflatoksina do 0, 5 mikrograma. To je deset puta  veće prisustvo aflatoksinanego što je dozvoljeno u Crnoj Gori . Nadležne službe trebalo bi da procijene što je najboje za gradjane Crne Gore“, kaže Nenezić.

Ministar poljoprivrede Srbije  Goran Knežević izjavio je da promjena pravilnika o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u mlijeku neće ugroziti zdravlje građana.

U Udruženju poljoprivrednika Crne Gore zadovljni su odlukom Vlade  da hitno uveze 100 tona stočne hrane iz Slovenije. Ipak napominju da ta količina nije dovoljna, te da su apelovali da uvoz bude veći. Potpredsjednik  te asocijacije Dragoljub Nenezić, kaže da je  problem u vezi sa stočnom hranom postojao i ranije, ali da je nakon priče o aflatoksina inteziviran:

,,Mi smo zahtijevalil hitan uvoz 500 tona koncentrovane stočne hrane. Time bi uspjeli da probleme ublažimo za nešto više od mjesec. Uvoz  100 tona će doprinijeti stabilizaciji. Ipak, mjesecna potošnja na farmama u Crnoj Gori, koje se bave proizvodnjom mlijeka, koje otkupljuju registrovane mljekare,  potroši se oko 300 tona stočne hrane. Shodno tome uvoz 100 tona nije dovoljan, jer će ta količina biti dovoljna za za manje od deset dana. Raduje, međutim, što će cijena uvezene stočne hrane biti niza od tržišne i što će za njen kvalitet odgovarati sve relevantne instiucije”, rekao je Nenezić.

Podsjetimo, stotinu tona stočne hrane iz Slovenije trebalo bi danas da stigne u Crnu Goru. Iz Vlade je najavljeno da će prioritet imati registrovani proizvođači  koji uredno izmiruju poreske obaveze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније