Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 02. 2014. 19:08 >> 19:49
1

ZAKON O RADU

Bolovanja – ključni nedostatak

Nemogućnost otpuštanja zaposlenih koji se ponašaju suprotno zakonskoj regulativi i zloupotreba ostvarivanja prava na bolovanje, predstavljaju ključni nedostatak koji treba rješavati u narednom periodu kada je Zakon o radu u pitanju, zaključeno je danas na sjednici Socijalnog savjeta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, članovi Savjeta saglasili su se da se odredba Zakona o radu, koja se odnosila na rad na određeno vrijeme primjenjuje i da njena implementacija ne predstavlja problem.

Iz tog resora su naveli da se na sjednici Savjeta razmatralo i pitanje razrješenja dosadašnjih, te izbora i imenovanja novih članova tog tijela.

»Na lični zahtjev razriješeni su Budimir Raičkovič i Momčilo Popović, koji su predstavljali Uniju poslodavaca, dok su za nove članove izabrani Marko Nikčević ispred Saveza sindikata Crne Gore i Duško Kneževića, Vladimir Čurović i Oliver Coletta ispred Unije poslodavaca«, precizirali su iz Ministarstva.

Članovi Savjeta su, kako se dodaje, dali saglasnost na prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja da se ponovo izabere dosadašnja direktorica Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Zdenka Burzan.

Iz Ministarstva su kazali da je sjednicom predsjedavao predsjednik Socijalnog savjeta i resorni ministar Predrag Bošković.

»Saglasili smo se da najveće ograničenje za odvijanje biznisa u Crnoj Gori nije rad na određeno i neodređeno vrijeme, već nemogućnost otkaza neradnicima i zloupotreba bolovanja o strane zaposlenih i ljekara«, naveo je on.

Prema riječima Boškovića, da li će biti izmjene Zakona o radu ili Opšteg kolektivnog ugovora, biće poznato nakon, kako je kazao, razgovora dvije sindikalne organizacije, »koje su se u prethodnom periodu sporile oko potpisivanja tog ugovora«.

»Nadam se da Opšti kolektivni ugovor može biti potpisan u nekom doglednom vremenu, jer inicijativa ovog Zakona kada je potpisan je da se sam Zakon ne opterećuje mnogim stvarima, nego da se to precizira Opštim kolektivnim ugovorom«, kazao je Bošković.

Kako je naveo, došlo je do raznih nedoumica i nelogičnosti u samoj primjeni Zakona, zbog toga što Opšti kolektivni ugovor nije potpisan, navodeći da su to poslodavci najbolje osjetili.

»Već danas imamo pozitivne signale da bi Opšti kolektivni ugovor mogao biti potpisan jer bi samim tim pritisak na Zakon o radu bi bio smanjen«, objasnio je Bošković.

On je ocijenio da su rješenja koja su bila u prethodnom Zakonu bila mnogo bolja, jer su, kako je naveo, davala mnogo jednostavniji okvir da se rad od nerada odvoji.

»Iz tog razloga se pretpostavljalo da će se Opštim kolektivnim ugovorom to detaljnije obrazložiti. Međutim kako se to nije desilo, Zakon je postao ograničavajući faktor i davao je velika ovlašćenja i velike mogućnosti za široko tumačenje šta je rad, a šta je nerad«, rekao je Bošković.

On smatra da u narednom periodu tu mogućnost tumačenja, kako je naveo, raznim vještacima, advokatima ne treba ostavljati, »već da treba preciznije definisati bilo u Zakonu bilo u Opštem kolektivnom ugovoru«.

Prilog: Mila Vuković

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније