Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 02. 2014. 09:30 >> 10:21
9

CANU – DANU

Nikolić: Država kao maćeha

Crnogorska država nije „naklonjenija“ Dukljanskoj već Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, smatra predsjednik DANU, prof. dr emeritus Božidar Nikolić.

„Od donošenja Zakona nijesmo primili ni centa, iako CANU prima sredstva za održavanje svoje službe. Mi se „snalazimo“ od sponzora do sponzora da bi održali našu službu kako bi na neki način Dukljanska akademija funkcionisala. Iako smo sa Vladom napravili sporazum o finansiranju projekata i „dodataka“ DANU ne dobijamo ništa, jer se to ne daje ni Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, s tim što oni dobijaju sredstva za održavanje službe i objekta. A mi ne dobijamo čak ni to“, kaže za Pobjedu akademik Nikolić.

Na pitanje kako bi se mogle „pomiriti“ CANU i DANU on kaže:

„Njih ne treba miriti, već CANU treba da sprovede zakon. Neki od nas smo i danas i ranije sarađivali tako da bi rad – recimo na crnogorskoj enciklopediji i na drugim značajnim identitetskim pitanjima imali zajedničkog interesa. Međutim, nažalost, do sada nije urađeno ništa jer se zakon ne primjenjuje, a trebalo bi da bude primijenjen u potpunosti onako kako ga je Vlada dala“.

Nikolić ostaje pri svom ranijem stavu da Crna Gora treba da integriše dvije postojeće akademije.

„U suštini ostajem pri stavu da je Crna Gora već u proteklom periodu, mogla to da odradi, da integriše sve naučne i kulturne potencijale Crne Gore. Jer, mi smo mali prostor i veoma je neodgovorno imati na više mjesta institucije tako da je u tom programu objedinjavanja naučnih i kulturnih institucija bio i program objedinjavanja Dukljanske i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Što se tiče pitanja dokle se stiglo – u suštini i sami znamo da je Zakon gotov, a da se za sada na svemu tome stoji. Nije ni prvi ni posljednji zakon koji se ne primjenjuje u Crnoj Gori, jer mnogi zakoni se ne primjenjuju u onom obimu u kome su oni svojom formom dali neke odrednice za primjenu tih zakona“,  kaže Nikolić.

Nikolić, odgovarajući na pitanje zašto CANU nije prihvatila „pruženu ruku“ DANU, kaže:

„Pa vidite, mi nijesmo ni očekivali „pruženu ruku“. Mi smo bili ti koji smo poštovali zakon koji su Vlada i Skupština Crne Gore donijele i mi smo kao takvi prihvatili taj zakon. CANU jednostavno nije odgovorila jer CANU i DANU, nažalost, i danas razdvajaju oni momenti koji su nas razdvajali i onda kad smo formirali Dukljansku akademiju“, kazao je Pobjedi predsjednik DANU.

Pobjeda je predsjednika CANU, akademika prof. dr Momira Đurovića, pitala, pored ostalog - kako se finansirao rad akademije u prošloj godini, da li se novi Zakon o CANU primjenjuje u praksi, kako ocjenjuju zalaganje Vlade da se ujedini crnogorski intelektualni potencijal, treba li nešto mijenjati u proceduri pristupanja ovoj akademiji, kad će njena nova zgrada otvoriti vrata i ko će joj sve biti „stanari“, kad će Crna Gora dobiti enciklopediju, zašto CANU nikada nije osudila vandalsko rušenje Dubrovnika, koliko je akademika DANU poslije usvajanja zakona „prešlo“ u redove CANU, dokle se stiglo u realizaciji projekta „Crna Gora u 21. stoljeću“…

„I pored veoma negativnog iskustva koje je imao sa Pobjedom, predsjednik bi bio spreman da o svim pitanjima razgovara sa glavnim urednikom. Naravno da očekuje da mu se Pobjeda prije toga izvini za sve što je o njemu pisala. Što se tiče ponuđene teme, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti je u svemu i do detalja dosljedno primijenila Zakon o CANU, sve ostale interpretacije su netačne“, stoji u odgovoru iz Kabineta predsjednika CANU.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније