Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 02. 2014. 08:41 >> 10:21

UNIJA POSLODAVACA

Upisna politika u raskoraku s tržištem

Poslodavci u Crnoj Gori nezadovoljni su kvalitetom radne snage koja im stiže sa ovdašnjih fakulteta, izjavila je savjetnica za obrazovanje u Uniji poslodavaca Ana Maraš.

UPCG je lani sprovela istraživanje u okviru kojeg je čak 47,5 odsto ispitanika navelo da je njihovo preduzeće u zadnje tri godine imalo poteškoća u pronalaženju kadra sa određenim vještinama. Maraš ističe da su poslodavci u svakom drugom preduzeću morali da obezbjede dodatnu obuku za svoje novozaposlene kako bi popunili radna mjesta, dok su u 23 odsto slučajeva uposlili stranu radnu snagu.

„Poslodavci iz čak 96 odsto preduzeća smatraju da nedostatak vještina na tržištu rada predstavlja značajnu barijeru u njihovom poslovanju. Kao glavni problem navode nedostatak praktičnih vještina, odnosno nesposobnost mladih da primjene teorijska znanja stečena u školama i na fakultetima“, kazala je Maraš, napominjući da “preovladavaju pozitivni utisci” kad je u pitanju vladin program stručnog osposobljavanja.

Maraš je podvukla da je loša povezanost fakulteta i privrede, odnosno poslodavaca.

„Problem je i prisutnost negativne percepcije srednjeg stručnog obrazovanja, pogotovo zanatskih profila. Još je prisutno ustaljeno mišljenje da su ta zanimanja manje vrijedna. Upisna politika na fakultetima i u srednjim školama nije usklađena sa potrebama tržišta rada. Jedan od efekata je visoka stopa nezaposlenosti mladih“, pojasnila je Maraš.

Dan – Portal Analitika

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније