Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 02. 2014. 12:06 >> 12:06
1

ULJAREVIĆ I ŠARANOVIĆ

Traže zaštitu NVO aktivista

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević i generalni direktor Centra za antidiskriminaciju EKVISTA Milan Šaranović uputili su predsjedniku Savjeta za zaštitu od diskriminacije Milu Đukanoviću prijedlog za ponovno organizovanje okruglog stola tog Savjeta.

Uljarević i Šaranović, koji su članovi Savjeta za zaštitu od diskriminacije, uputili su prijedlog, nakon skorašnjih događaja koji su, kako su naveli, i javnosti ukazali na nepostojanje adekvatnog odnosa većine u tom Savjetu prema nevladinom sektoru.

U obrazloženju prijedloga, Uljarević i Šaranović naveli su da okrugli sto, koji je održan 20. januara na temu Ljudska prava i zaštita od diskriminacije u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za prošlu godinu, nije opravdao cilj zbog kojeg je bio predložen za Program rada Savjeta za prošlu godinu, i predlažili organizovanje novog okruglog stola tokom prvog kvartala ove godine u formi otvorene diskusije.

Prema njihovom mišljenju, skup koji je održan u januaru trebao je da bude dijalog u kojem bi učestvovali svi članovi Savjeta i u otvorenoj diskusiji sa, kako su naveli, uvažavanjem svih prisutnih razmijenili mišljenja o primjeni zakonskog okvira u oblasti spriječavanja i kažnjavanja diskriminacije u Crnoj Gori, učinkovitosti postojećih mehanizama.

Uljarević i Šaranović smatraju da je skup trebalo da bude otvorena diskusija o realnim izazovima sa kojima se država susreće u borbi protiv diskriminacije i doprinosu Savjeta toj borbi, kao i, dodali su, načinu na koji Savjet vide NVO u Crnoj Gori i međunarodni subjekti.

"Nažalost, ništa od toga nije ispunjeno, a neodgovorna moderacija skupom od sekretara Savjeta Jovana Kojičića je izazvala i revolt dijela NVO koje su protesno napustile skup", navodi se u obrazloženju.

Kasniji neprimjereni pokušaji, kako se dodaje, diskvalifikacije NVO, koje su napravile legitiman čin protesnog odlaska, i od Kojičića dodatno urušili ugled Savjeta u NVO sektoru, "tim prije što se niko od članova Savjeta iz Vlade do danas nije ogradio od istih".

"Na taj način je pojačano uvjerenje da Vlada kreira klimu kojom se podstiče diskriminacija i diskreditacija dijela NVO sektora koji se percipira kao nepodoban. Tome vrlo doprinose neodgovorne izjave Kojičića koji je po javnosti nepoznatim kriterijumima počeo dijeliti NVO na relevantne i nerelevantne – pri čemu su izgleda nerelevantne samo one koje su napustile okrugli sto, odnosno one koje su htjele dijalog a ne monolog", ocijenili su Uljarević i Šaranović.

Oni su apelovali na Savjet da se kolektivno ne uključuje u, kako su kazali, stvaranje neprijateljske klime prema NVO, "koja je ranije kreirana prema kritički orijentisanim medijima i koji sad trpe zbog toga brojne i nasilne napade".

Uljarević i Šaranović su pozvali Savjet da učini što je u njegovoj moći da se spriječi, kako su naveli, isti scenario različitih napada i odsustva zaštite NVO aktivista koji imaju kritički stav.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније