Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 01. 2014. 17:55   >>  17:55

UPRAVA POLICIJE

Bezbjednost na putevima zadovoljavajuća

Bezbjednost u drumskom saobraćaju na zadovoljavajućem je nivou , saopštio je Radiju Crne Gore pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević. "Nova oprema i stacionarni radarski sistemi u narednom periodu doprinijeće da se uspostavi što bolja i efikasnija kontrola svih učesnika u saobraćaju pa tako i bezbjednost", poručio je Janjušević.

Dromira, Subadanj, Platije - dionica je koja je odnijela najviše života u drumskom saobraćaju.

Više je faktora i uzroka-alkoholisano stanje, neprilagođena brzina, preticanje na punoj liniji ali i premor vozača –posebno stranih državljana.

Iako je tokom prošle godine za 35 odsto, smanjen broj saobraćajnih nesreća,u odnosu na 2012, nažalost bilo je više žrtava, 74 osobe su poginule, kaže pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević.

"Samo u deset saobraćajnih nesreća, prošle godine, poginulo je više osoba nego za cijelu ljetnju sezonu 2012. Takva velika nesreća bila je u Platijama kada se prevrnuo autobus sa rumunskim turistima. U narednom periodu, smatram, postavljanjem tzv. stacionarnih radarskih sistema i dodatnom savremena oprema, doprinijeće se smanjenju broja udesa u Crnoj Gori i povećati bezbjednost u saobraćaju", rekao je Janjušević.

On je precizirao da su to uređaji koji imaju video zapis, tj. svaki registrovani prekršaj se bilježi i ne može se izbrisati, tako da se, kako kaže, isključuje i eventualna zloupotreba službenika.

"Biće postavljeni na ključnim magistralnim putevima, od Podgorice prema Nikšiću, od Podgorice prema Cetinju i Budvi, Baru, Kolašinu i u glavnom gradu. Siguran sam da će se stepen bezbjednosti podići na najveći mogući nivo", rekao je Janjušević.

Istakao je i da su navljena i dva vozila ,,presretača,, koja su opremljena najsavremenijom opremom za evidentiranje prekršaja u pokretu.

"Praksa je pokazala da su upravo presretači dali dobre rezultate u oblasti bezbjednosti saobraćaja, pa želimo da to unaprijedimo. U svakom momentu po jedan prestretač će se nalaziti na magistralnim putevima u Crnoj Gori", rekao je pomoćnik direktora Uprave policije

Prema Janjuševićevim riječima, saobraćajna policija je u sklopu modernizacije opreme, nabavila je i 40 alkometara posljednje generacije, a u planu je nabavka testova za droge.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova izdvojilo je novac i za  55 uređaja za očitavanje digitalnih tahografa za autobuse i kamione,koji bi ovih dana trebalo da budu isporučeni Upravi policije" – pojašnjava Janjušević.

Vlada je donijela Nacionalnu strategiju za period od 2010. do 2019. godine, prema preporukama Evropske komisije, da se broj poginulih svede na 10 na 100 hiljada stanovnika.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević kaže da je Crna Gora već ispunila taj kriterijum. Zabilježen je veliki pomak u posljednjih pet godina u smanjenju poginulih i teško povrijeđenih, a to su i najvažniji parametri za ocjenu stanja bezbjednosti na putevima-zaključio je Janjušević.

Gorica Šaković, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније