Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 01. 2014. 20:01 >> 20:01
31

MCP DEMANTUJE DŽOMIĆA

Na freskama ni Đukanovića ni Krivokapića

Lik u ktitorskoj fresci Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici pripisan Milu Đukanoviću predstavlja Ratka Mitrovića, profesora Univerziteta, člana Građevinskog odbora hrama koji je dao veliki doprinos pri gradnji te bogomolje, navodi se u demantiju starješine Sabornog hrama Dragana Mitrovića. Iz Mitropolije tvrde da na freskama nema ni Ranka Krivokapića, iako je podgorički paroh Velibor Džomić saopštio suprotno.

 

"U prirodi crkve nije da bilo koga stavlja u raj i pakao, već da je otvorena za svakog čovjeka bilo kog nacionalnog, političkog i društvenog opredeljenja, svjedočeći Hrista kao vječnu istinu, put i život", naveo je u reagovanju starješina Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici protoprezviter-stavrofor Dragan Mitrović.

Mitrović navodi da to Saborni Hram Hristovog vaskrsenja svjedoči, kako arhitekturom i umjetničkim rješenjem, tako i freskopisom. On kaže da zbog toga demantuje sve navode i izjave u novinama, tim povodom.

"Ne ulazeći u odvajkada priznatu slobodu umjetničkog izražavanja i slikarsku simboliku odgovorno tvrdimo da lik u ktitorskoj fresci pripisan Milu Đukanoviću predstavlja dr Ratka Mitrovića, profesora Univerziteta, člana Građevinskog odbora hrama Hristovog vaskrsenja i stručnjaka koji je dao veliki doprinos pri gradnji istog hrama", objašnjava Mitrović

Navodi i da mitropolit Amfilohije nije određivao ko će biti stavljen u raj ili pakao.

"Pripisivati pak mitropolitu Amfilohiju da određuje ko će biti stavljen u raj ili pakao, značilo bi pripisati mu da preuzima na sebe ono što samo Bogu pripada i to na strašnom sudu Božijem, što bi bilo potpuno nerazumno", zaključio je Mitrović.

Iz Mitropolije su, prije nego što je stiglo saopštenje iz Hrama, nezvanično saopštili Televiziji Crne Gore da na fresci koja prikazuje pakao nije oslikan lik Krivokapića, već, kako su pojasnili, demon koji u rukama drži zarobljenu ljudsku dušu.

Džomić je, pak, kazao da je Krivokapić svoje mjesto na fresci koja oslikava pakao obezbijedio "neuspjelim pokušajima progona Mitropolije".

 

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније