Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 01. 2014. 14:41   >>  14:44 2

KRITIKA POZITIVNE CG

Tableti u školama vrhunac neozbiljnosti

Najava Ministarstva prosvjete da će od septembra 2014. početi realizaciju pilot projekta kojim je planirano da učenici četiri odjeljenja prvog razreda osnovne škole umjesto svesaka koriste tablet računare predstavlja vrhunac neozbiljnosti i nedogovornosti, poručuju iz Pozitivne Crne Gore.

 

Poslanik Pozitivne Srđan Perić kaže da je očigledno da čelni ljudi Ministarstva misle da će tablet uređaji, poput čarobnog štapića, riješiti sve obrazovne probleme, ali se to, kako dodaje, nažalost, neće dogoditi.

"Nasuprot tome, sasvim je izvjesno da bi takav proces vođen na ovakav način, mogao imati za rezultat dodatni pad kvaliteta obrazovanja. Upitno je i to koliko je za razvoj djeteta štetno da se bavi "listanjem" tableta više sati na dan i da li se na taj način u najranijoj fazi stvara zavisnost od IT uređaja", poručio je Perić.

Da bi se krenulo u inoviranje nastave na ovaj način Pozitivna Crna Gora predlaže da se prvo napravi procjena na kojem uzrastu je to najbolje učiniti, a potom i pažljivo isplanira svaki korak koji bi prvo bio testiran kroz fakultative oblike nastave.

"Tako bi se svaka nepravilnost mogla uočiti i eventualna šteta bila bi zanemarljivo mala. To je jedini pouzdan način osavremenjivanja nastave sa IT uređajima, a ne naprečac čitavu redovnu nastavu koncipirati na tako nečemu", poručio je Perić.

Perić kaže da se čelni čovjek našeg školstva prisjetio da ne bi bilo loše da se malo bavi marketingom, poput, kako dodaje svog kolege iz resora poljoprivrede.

"No ipak, trebalo bi da bude svjestan da se jedna nerodna godina u pojoprivredi može premostiti, ali da se kvalitet obrazovanja urušava jednim pogrešnim potezom, a nastala pedagoško i, uopšte uzev, obrazovna šteta ispravlja decenijama", zaključio je Perić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније