Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 02. 2013. 18:49   >>  18:43

VLADA

Za naučnoistraživačku djelatnost 3 miliona eura

Crnogorska Vlada danas je usvojila lnformaciju o finansiranju naučnoistraživačke djelatnosti u ovoj godini, za koju će iz državnog budžeta i drugih izvora biti biti izdvojeno oko tri miliona eura.

Za preuzete obaveze i prioritetne programe u ovoj oblasti, ovogodišnjim budžetom opredijeljeno je 1.170.300 eura, dok je za finansiranje iz drugih izvora planiran iznos od 1.839.000 eura, saopšteno je nakon sjednice.

Navodi se da finansiranje nacionalnih i međunarodnih naučnoistraživačkih programa i projekata predstavlja glavni oblik podrške naučnoistraživačkoj djelatnosti u Crnoj Gori.

 

Osim nastavka finansiranja projekata prihvaćenih na konkursu 2011. godine, obezbijediće se nesmetano izvršavanje preuzetih domaćih i međunarodnih obaveza, kaže se u saopštenju.

Pored ostalog, dodaje se dalje u saopštenju, u okviru projekta koji se finansira iz kredita Svjetske banke, realizovaće se aktivnosti na uspostavljanju prvog Centra uspješnosti u Crnoj Gori, biće izrađena Studija o dijaspori i organizovana Konferencija naučnika iz Crne Gore i dijaspore, a obezbijediće se i dodjela istraživačkih grantova.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o pripremama za početak procesa programiranja pretpristupne podrške Evropske unije za period od 2014. do 2020. godine (IPA II).

Ocijenjeno je da izrada dokumenata kojima će se ustanoviti pravne i tehničke osnove za dobijanje sredstava iz evropskih fondova teče planiranom dinamikom.

Umjesto dosadašnjeg pristupa, zasnovanog najvećim dijelom na pojedinačnim projektima, u programiranju Ipe ll koristiće se sektorski pristup, koji će objedinjavati više pojedinačnih politika, saopšteno je i pojašnjeno da je Evropska komisija, Uputstvom za primjenu sektorskog pristupa, definisala pet oblasti podrške: Proces tranzicije i jačanje kapaciteta; Regionalni razvoj; Zapošljavanje, socijalna politika i razvoj ljudskih resursa; Poljoprivreda i ruralni razvoj; Regionalna i teritorijalna saradnja.

Usvojen je i Izvještaj o sprovođenju Strategije integrisanog upravljanja granicom za period 2006-2012.godina, sa novom Strategijom do 2016. godine i akcionim planovima za njeno sprovođenje.

U sklopu uspostavljanja efikasnog i rizicima prilagođenog sistema integrisanog upravljanja granicom, usklađenog sa standardima i praksom Evropske unije, planirane aktivnosti treba da omoguće unaprjeđenje saradnje organa nadležnih za sprovođenje Strategije, usklađivanje procedura, zajedničku analizu rizika i razmjenu informacija, u cilju suzbijanja prekograničnog kriminala, obezbjeđenja državne granice i zaštite života i zdravlja ljudi, navodi se u saopštenju i precizira da je, u narednim fazama evropske integracije predviđeno i preuzimanje odgovornosti Crne Gore za upravljanje spoljnim granicama EU, kao potpuno i usklađivanje sa zahtjevima Šengena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније