Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vikend novine ]

25. 01. 2014. 08:13   >>  08:13 3

PATE ZBOG KRIZE

Depresivan svaki treći Crnogorac

Depresija u Crnoj Gori uzima maha, a to potvrđuju podaci nadležnih, po kojima gotovo svaki treći pacijent zatraži pomoć ljekara zbog poremećaja raspoloženja. Upozorenja stručnjaka koja obeshrabruju kažu da će ta bolest 2030. godine biti četvrti uzrok smrtnosti kod nas. Građani sve više pate zbog ekonomske krize, koja im je praktično "ukrala" osmijehe sa lica.

 

Depresija je drugi najveći uzrok nesposobnosti u svijetu, odmah nakon bola u leđima. U studiji objavljenoj krajem prošle godine u časopisu PLOS Medicine, stanovništvo Hrvatske i Holandije je najdepresivnije u Evropi, gdje više od sedam odsto ljudi pati od ove psihičke bolesti.

Nešto slabije najtmurnijim mislima ugroženi su Švajcarci, Crnogorci, Skandinavci i žitelji bivših sovjetskih republika. Što se ostalih bivših SFRJ republika tiče, s manje od četiri odsto depresivnih, Bosanci su najveseliji, a Slovenci su u istoj grupi kao i Srbi. Makedonci se nalaze na granici da imaju ozbiljnih psihičkih problema.

Koliki je zaista problem ova bolest kod nas pouzdano se ne zna, jer crnogorske zdravstvene ustanove ne raspolažu preciznim podacima o broju oboljelih od depresije.

Iz Institita za javno zdravlje, na čijem je čelu Boban Mugoša, kazali su Vikend novinama da je za utvrđivanje broja oboljelih od bolesti iz grupe duševni i poremećaji ponašanja na godišnjem nivou neophodno vođenje podataka putem registara bolesti.

"Do njihovog potpunog uspostavljanja nije moguće ni dati preciznije podatke. Na osnovu postojeće evidencije, 2012. godine u vanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti od ukupnog broja posjeta zbog bolesti iz grupe duševni i poremećaji ponašanja 28,63 odsto činile su posjete zbog bolesti iz podgrupe poremećaji raspoloženja afektivni poremećaji (F30-F39). Što se tiče bolničke zdravstvene zaštite, oboljenja iz podgrupe poremećaji raspoloženja afektivni poremećaji (F30-F39) činili su 2012. godine 13,13 odsto od ukupnih hospitalizacija zbog duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja”, piše u odgovorima koje je Institut dostavio VN.

U Crnoj Gori, kao i u okruženju, upozorava za VN neuropsihijatar Marina Roganović, depresivnost je jako izražena. Ona je naglasila da će 2030. godine depresija biti četvrti uzrok smrtnosti u Crnoj Gori, kao i u svijetu.

"Depresija je bolest koja se liječi. Rizični faktori za nastanak bolesti mogu biti razdor u porodici, vrlo često finansijske i profesionalne poteškoće. Jako je izražena depresivnost kod osoba koje su ostale bez posla ili su u teškoj finansijskoj situaciji, kao i zbog gubitka voljene osobe. Depresija može da bude neurotična i psihotična”, objašnjava doktorica Roganović.

Dr Marina Roganović pojašnjava da postoji i sezonska depresija, te da je tokom zime više depresije nego u ostalim godišnjim dobima jer nema dovoljno svjetlosti.

Više od pet odsto populacije pati od depresije na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi, podsaharskoj Africi, istočnoj Evropi i na Karibima. Najniža stopa zabilježena je u istočnoj Aziji, Australiji, Novom Zelandu i jugoistočnoj Aziji. Govoreći o pojedinačnim zemljama, najviše slučajeva depresije javlja se u Avganistanu, a najmanje u Japanu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније