Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 01. 2014. 16:43 >> 16:43

CGO

"Grube greške" treba ispraviti

Centar za građansko obrazovanje pozdravlja odluku Vlade Mila Đukanovića da uništi kovertirane ostavke koje je on prilikom stupanja na dužnost zatražio od starješina i pomoćnika svih državnih organa i institucija.

„Takav čin, koji je bio potpuno u suprotnosti sa retoričkim opredjeljenjem Vlade u dijelu profesionalizacije državne uprave, su među prvima kritikovali nevladine organizacije i mediji, tako da ovo predstavlja i potvrdu utemeljenosti te kritike koja je tada bila od strane Đukanovića i njegovih saboraca žestoko osporavana“, saopštavaju iz CGO.

Kovertirane ostavke i insistiranje na njima, tvrde iz CGO, prerasli su u svojevrsni politički skandal koji je dospio i u Izvještaj o napretku Crne Gore za 2013. kroz zabrinutost EK zbog takve štetne prakse.

„Pričati na jednoj ravni o profesionalizaciji državne uprave, a istovremeno od rukovodećih ljudi u toj državnoj upravi tražiti da potpišu blanko ostavke je nedopustivo, i u tom dijelu EK je poslala vrlo ozbiljnu poruku“, samatraju u ovoj nevladinoj organizaciji.

CGO, kako kažu, cijeni da su prošla vremena u kojima je Đukanović mogao samovoljno donositi odluke koje su u suprotnosti sa principima vladavine prava, profesionalizacije i depolitizacije državne uprave, kao i zloupotrebe državnih institucija u partijske svrhe.

„Stoga  "grube greške", kako je premijer Đukanović ishitreno nazvao opravdane zahtjeve Brisela, nijesu na strani Brisela nego upravo Podgorice, a Đukanović je u 2014.godini konačno doveden u poziciju da mora priznavati svoje greške i iste ispravljati. To je veliki pomak kojem doprinosi proces evropskih integracija, koji polako ali sigurno počinje da ograničava postojeće monopole moći“, tvrde iz CGO.

U toj NVO se, kako kažu, nadaju da će sve ovo biti naučena lekcija i smjernica u daljem poštovanju principa razvoja državne uprave kao profesionalnog aparata koji mora imati kapaciteta da odgovori na predstojeće izazove u demokratizaciji društva.

„Efikasna administracija se ne gradi kroz partijsko zapošljavanje, već kroz zapošljavanje stručnog kadra, u transparentnoj i na zaslugama zasnovanoj proceduri. Intenziviranjem pregovaračkog procesa zahtjevi prema toj administraciji će rasti i na njih će moći da odgovori samo profesionalna  administracija, a ne partijski vojnici“, zaključuje se u saopštenju CGO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније