Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2014. 14:25 >> 14:27

ISTRAŽIVANJE

Nezaposlenost briga, porodica najvažnija

Crnogorski građani su u najvećoj mjeri konzervativni i tradicionalisti, u prosjeku su umjereno zadovoljni sadašnjom životnom i poslovnom situacijom, a najveći strah imaju od nezaposlenosti, pokazalo je istraživanje Hypo Alpe Adria banke i "A.T. Kearny".

"Najveći broj ispitanika u prosjeku je zadovoljan postojećom socijalnom, poslovnom i životnom situacijom, ali im je, kad je riječ o brigama i strahovima, na prvom mjestu strah od nezaposlenosti", pokazali su rezultati istraživanja životnih navika građana Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Iz HAAB su saopštili da je strah od nezaposlenosti zajednički za građane svih pet zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, ali i da je evidentno da su crnogorski i građani BIH zadovoljniji sadašnjom materijalnom situacijom od ispitanika iz drugih država.

Istraživanje, koje je u Crnoj Gori sprovedeno na uzorku od 600 ljudi, pokazalo je da tipičan ispitanik, crnogorski građanin ima jasne ciljeve i želje, odnosno porodica mu je najvažnija.

U Crnoj Gori su istraživanjem obuhvaćeni ispitanici različitih socijalnih statusa, stepena obrazovanja, uz geografsku diverzifikaciju.

"Kada je riječ o izdacima, crnogorske od građana drugih država odvaja i potencijalno smanjivanje troškova u vrijeme krize. Iako je potrošnja za mobilni telefon svima na prvom mjestu kada treba smanjiti troškove, crnogorskim građanima je taj procenat manji u odnosu na ispitanike iz Srbije, Hrvatske, BiH", navodi se u saopštenju HAAB.

Crnogorski građani su u 27 odsto slučajeva, na pitanje koji stil ih najbolje opisuje, odgovorili da su konzervativni, odnosno tradicionalisti koji ne vole promjene, već preferiraju sigurnost i stabilnost u životu. U 21 osto slučajeva građani Crne Gore su avanturisti, a 19 odsto idealisti.

"Svima je zajedničko jedno, a to je da su im najvažnije vrijednosti u životu porodica, ljubav i poštenje", rekli su iz HAAB.

Istraživanje je pokazalo da su čak dvije trećine ispitanika u Crnoj Gori kvalitet života ocijenili dobrim ili zadovoljavajućim. Kao odličnu je svoju situaciju okarakterisalo čak 17 odsto ispitanika, 25 odsto kao dobru, a 31 odsto kao zadovoljavajuću.

Crnogorci su, kako su dodali iz HAAB, u tom dijeli uz građane BiH prvi među zadovoljnima. Oni su umjereni optimisti i uglavnom vjeruju da žive bolje nego prije tri godine.

Građani Crne Gore su, u domenu profesionalnog života i karijere, u 42 odsto slučajeva profesionalni život okarakterisali kao odličan ili dobar, dok ga 29 odsto smatra zadovoljavajućim.

Rezultati istraživanja pokazali su i da kod 44 odsto anketiranih zarada sa posla pokriva osnovne potrebe, dok je 17 odsto tvrdilo da im posao ne osigurava ni osnovne potrebe.

Ispitanici su u najvećem broju slučajeva odgovorili da najviše troše na izdatke za domaćinstvo, hranu i higijenu, ali i na račune za mobilni telefon. Odlučujući faktor prilikom kupovine za ispitanike je, kako se navodi, cijena i kvalitet, dok brend smatraju manje važnim.

"Najpopularniji bankarski proizvodi, pored tekućeg računa su krediti i kreditne kartice, a većina ispitanika bi voljela da u budućnosti dodatno posjeduje i račun za štednju i osiguranje", kazali su iz HAAB.

Prema rezultatima istraživanja, televizija i mobilni telefoni su najpopularniji komunikacioni kanali i svaki dan ih koristi 91 odsto ispitanika, od kojih tri četvrtine ima mobilni telefon.

Veliki je procent ispitanika koji imaju pristup internetu, čak 72 odsto, a omiljeni hobiji su im gledanje filmova i slušanje muzike.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније