Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2014. 13:43 >> 13:44
1

SINDIKAT UP-A

Traže socijalni dijalog sa MUP-om

Sindikat Uprave policije očekuje upostavljavanje socijalnog dijaloga sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Ukoliko do njega ne dođe ta radnička organizacija, kako se navodi, biće u stalnom zasjedanju.

Predsjednik Sindikata Marko Nikčević, kazao je da se od dolaska novog rukovodstva u MUP odbija obavezni socijalni dijalog sa Sindikatom, navodeći da to traje godinu i da su više puta uputili dopise na koje nijesu dobili odgovore.

»Iako nam na početku nije bilo jasno zbog čega se ne odvija socijalni dijalog, to nam je razjašnjeno kada je počela neselektivna primjena odredbi Zakona. A ta primjena je uvijek na štetu pripadnika Uprave policije«, kazao je Nikčević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, ukoliko ministar unutrašnji poslova Raško Konjević ne nađe za shodno da odgovori na dopis, a kojem se, kako je pojasnio od njega traži, da hitno sprovede odredbe zakona, dobiće novi dopis, Sindikat će mu napisati šta konkretno treba da uradi.

»Realni rok da nam odgovori je sledeći petak. Ukoliko ministar i tada ne postupi u skladu sa našim zahtjevom, Sindikat će biti u stalnom zasijedanju, do konačnog rješenja, tada mogu reći, ozbiljne krize u odnosima Sindikata i MUP-a«, upozorio je Nikčević.


Kako je naveo, primjenom članova 108 i 109 Zakona o unutrašnjim poslovima bez posla je ostalo, na desetine zaposlenih u UP, »zbog ponekad i bizarnih razloga«.

On je rekao, da je 1. decembra, pred primjenu odredbe Zakona o radu i prevođenje na neodređeno, koja je stupila na snagu 22 decembra, na stotine službenika je bilo prisiljeno da se prijave na konkurs i bili su upućeni na Upravu za kadrove. »Nakon 22. decembra, i primjene Zakona o radu, oko 400 službenika Uprave policije nijesu dobili rješenje na neodređeno«, naveo je Nikčević.

Među njima su, kako je dodao, ljudi koji su radili u službi pet, osam, deset i 12 godina.
»Oni su 12 godina građani drugog reda jer ne mogu da dobiju kredit, planiraju porodice, kupe stanove, ne mogu ništa«, rekao je Nikčević.

On je kazao da je izdata naredba da se prilikom godišnje ocjene službenika nikome ne može dati ocjena odličan.
»Skandalozno, a zašto se ne može dati ocjena odličan? Zato što ako ima dvije godine ocjenu odličan, mora da da pređe u viši platni razred, a ako ima tri godine tu ocjenu, mora biti unaprijeđen«, objasnio je Nikčević.

Kako je saopštio, Sindikat Uprave policije to više neće trpjeti.
»Ili će ministar početi da poštuje Zakon i da mijenja on odredbe koje su diskriminatorske ili ćemo u našim naporima da ga na to natjeramo iskoristiti sve metode sindikalne borbe, koje ćemo odmah i internacionalizovati«, upozorio je Nikčević.

On je poručio da Savez sindikata Crne Gore neće dozvoliti nikakve izmjene ili donošenje novog zakona o radu, bez, kako je kazao, najšire javne rasprave i bez rasprave i odluke o tome koja će se donijeti na Socijalnom savjetu.

Upitan da li su u Sindikatu saglasni oko protesta, Nikčević je rekao da očekuje da će najprije biti uspostavljen socijalni dijalog i da će kroz njega, naći rješenjenja za sve probleme.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније