Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 01. 2014. 20:48 >> 20:53
2

GOLUBOVCI

Oštećene zidine Haverića džamije

Nepoznati počinioci oštetili su danas zidine stare Haverića džamije u Golubovcima, saopšteno je iz Islamske zajednice u Crnoj Gori.

 

"Oštećen je nadprozorni dio drvenom motkom koja je, nakon obijanja gornjeg dijela prozora, bačena na lice mjesta“, navedeno je u saopštenju. 

Iz Islamske zajednice su podsjetili da je ta džamija je prošle godine očišćena, a susjedno muslimansko groblje donekle uređeno. 

Oni su oštro osudili rušenje starih zidina džamije i to, kako su saopštili, smatraju narušavanjem multikonfesionalnog sklada u Crnoj Gori. 

’’Zato pozivamo sve nadležne organe, Upravu policije, Glavni grad, Ministarstvo kulture i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, da otkriju, uhapse i po zakonu kazne počinioce ovog gnusnog jela, i da zaštite ovaj kulturno-vjerski objekat od daljeg urušavanja i napadanja’’, saopšteno je iz Islamske zajednice.

Navodi se da je glavni imam u Podgorici prošle godine razgovarao sa predstavnicima Gradske opštine Golubovci, kojima je predložio da se džamijski harem i groblje ograde "kako ne se ne bi desilo ovo što se danas desilo". 

’’Očigledno da za to sa njihove strane nijesmo našli razumijevanja’’, naveli su iz Islamske zajednice.

Oni su podsjetili da od tri podignute džamije u Zeti danas postoje jedino ostaci džamije Haverića u Goričanima. 

’’Džamija je porušena prije pola vijeka, ali ne usljed rata, i u takvom stanju ostala je sve do današnjih dana. Obodni zidovi džamije su ostali, mada sa vidnim oštećenjima i napraslinama. Jedino je mihrab ostao potpuno sačuvan i neoštećen’’, navedeno je u saopštenju.

 

(Mina)

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније