Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 01. 2014. 01:45 >> 01:44

NIKŠIĆ

Izložba "Riječ, slika, neprijatelj"

U nikšićkoj galeriji „Forum“ sinoć otvorena postavka izložbe „Riječ, slika, neprijatelj“ koju će građani Nikšića moći da posjećuju do 23. januara.

Multimedijalna izložba „Riječ, slika i neprijatelj“ bila je dio istoimene konferencije koju su od 11-13. novembra u Podgorici zajednički organizovali Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore, Udruženje nezavisnih elektronskih medija Crne Gore, Asocijacija komercijalnih elektronskih medija Crne Gore, Društvo crnogorskih novinara, Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore i Institut za javnu politiku, prenosi Portal Analitika

-Priređivači su izložili hiljadu originalnih naslovnica svih štampanih medija iz Crne Gore i regiona kao ogledni primjeri kršenja novinarskog kodeksa ili, pak, pokazuju metode medijskog spinovanja, istakao je Branko Vojičić, urednik izložbe, napominjući da je objavljivanje primjera kršenja medijskog kodeksa i tabloizacije medija izazvalo reakciju upravo glasila čije su naslovnice zastupljene na izložbi.

- Propagandisti iz listova čiji su gobleni neprofesionalnosti prikazani i njihovog NVO sektora, brane se napadajući: da su izložene naslovnice primjeri slobode medija i profesionalizma, ali da izložba „liči na organizovani pokušaj zbunjivanja i zastrašivanja građana“. Da izložba, čak, „ne liči na izložbu,već na potjernicu“. Da izložba – njihovih naslovnica - crta mete i priprema atmoferu za – ubijanje! Ubijanje čime - istinom!? To što je uredništvo „Dana“ odlučilo da ignoriše novinarsku konferenciju i izložbu, od početka do kraja, a „Vijesti“ i „Monitor“, objavljuju samo napade, opet od početka do kraja, manje je bitno pred činjenicom da se praksa manipulisanja i spinovanja javnosti nastavlja, iako je izložba baš tome bila posvećena, rekao je Vojićič i upozorio na društvene posljedice takvog neprofesionalnog postupanja medija.

-Namjera urednika izložbe je bila pokazati koliko je to pogubno po društvo i državu. Reakcije i medijska praksa prozvanih i njihovih saveznika - mjesecima I nakon izložbe – samo dokazuju koliko je izložba „Riječ, slika, neprijatelj” pogodila, što bi se reklo, tačno „u sridu“. Eto razloga da je i druge sredine vide u svoj punoći, pa neka objektivno sude – ocijenio je Vojičić uz uvjeravanje da će mnogo građana Nikšića iskoristiti priliku da pogledaju primjere neprofesionalizma u medijima.

Postavka izložbe “Riječ, slika, neprijatelj” će, nakon Nikšića, biti izložena na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније