Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 01. 2014. 22:49   >>  22:48 1

NAPAD NA BRKOVIĆA

Suzbiti nasilje zbog drugačijeg mišljenja

Nasilje nad ljudima zbog izražavanja drugačijeg mišljenja mora biti ozbiljno i uvjerljivo suzbijano i kažnjeno u državi kao što je Crna Gora, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA).

 

Policiji je sinoć, oko 21 sat i 20 minuta, prijavljeno da je ispred ulaznih vrata stana pisca Jevrema Brkovića aktivirana eksplozivna naprava, a istragom je utvrđeno da je se radi o petardi većih dimenzija.

“Sinoćna eksplozija pred vratima stana Brkovića može da znači zastrašujuću poruku za ovog pisca koga su 2006. godine u Podgorici, takođe pred zgradom u kojoj živi, napali maskirani napadači metalnim šipkama neposredno nakon što je objavio roman u kome je opisao veze između pripadnika vladajućeg kruga i mafije u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju HRA.

Prilikom tog napada, kako su podsjetili, ubijen je Srđan Vojičić, vozač Brkovića.

“Taj napad i ubistvo do danas nijesu rasvijetljeni, niti je bilo ko zbog toga do danas optužen”, upozorili su iz HRA.

Oni su apelovali na nadležne državne organe da potpuno rasvijetle i napad na Brkovića i Vojičića 2006. i pozadinu tog napada, kao i sinoćnju eksploziju pred vratima Brkovića.

“Nasilje nad ljudima zbog izražavanja drugačijeg mišljenja mora biti ozbiljno i uvjerljivo suzbijano i kažnjeno u državi kao što je Crna Gora, koja sebe smatra demokratskom, koja je obavezna da aktivno štiti slobodu izražavanja na osnovu svog članstva u Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope i OEBS-u i koja pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji”, zaključili su iz HRA.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније