Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

06. 10. 2022. 07:25 >> 07:25

ANALIZA LITVANSKE NVO

Budžetsko finansiranje medija u Rusiji u stalnom porastu

Iz budžeta Ruske Federacije u prvom kvartalu 2022. godine izdvojeno je tri puta više novca za medije pod direktnom kontrolom zvaničnog Kremlja u odnosu na godinu ranije. Ovaj porast, posebno primjetan u toku marta, odnosno nakon napada Rusije na Ukrajinu, potvrda je da Moskva ulaže velike napore da promoviše i podrži svoju verziju dešavanja, pokazala je analiza litvanske NVO DebunkEU. Autori analize, Jakub Kubš i Aleksandra Mihalovska Kubš na osnovu zvaničnih dokumenata ruskih vlasti došli su do podataka da je u toku 2021. masovnim medijima dodijeljeno više od 1,5 milijarde dolara iz budžeta Rusije, od čega približno polovinu dobijaju tri medija, RT, VGTRK i agencija Rusija sevodnja.

Budžetsko finansiranje medija u Rusiji u toku posljednjih deset godina je u stalnom porastu, ali je posebno vidljivo nakon aneksije Krima i početka rata u Donbasu 2014. godine.

"Od januara do marta 2022, budžetska izdvajanja za masovne medije su utrostručena u odnosu na isti period godinu ranije. U martu, kada je sukob već bio u toku, budžet za masovne medije je bio 11,9 milijardi rubalja - duplo više od sredstava izdvojenih u januaru i februaru zajedno (5,5 milijardi rubalja). Stavljanje fokusa na oblikovanje spoljašnjeg mišljenja o Rusiji i njenim potezima i promovisanje narativa Kremlja van granica države je prioritetni zadatak na planu informacionog rata", piše u analizi litvanske NVO DebunkEU.

Poređenje sredstava koja su dobili VGTRK, Rusija Sevodnja i RT. 

"Navedeni mediji dobijaju oko polovinu ukupnih sredstava namijenjenih masovnim medijima. Kada se uzme u obzir to da su u pitanju svega tri agencije, sume koje dobijaju su veoma velike i rastu u periodima povišenih tenzija na međunarodnoj sceni (rat u Donbasu, aneksija Krima), što ukazuje da su VGTRK, RT i Rusija Sevodnja temelj medijske propagande Kremlja. Od navedenih, RT je usmjeren ka spoljašnjoj publici, a VGTRK ka domaćem auditorijumu. Među ostalim medijskim kućama koje dobijaju državna sredstva važno je navesti Prvi kanal (Pervый kanal), Javnu televiziju Rusije (Obщestvennoe Televidenie Rossii – OTR) i ITAR-TASS", navodi se u analizi. 

Paralelno sa osnaživanjem informacionih kapaciteta, u Rusiji se kreira zakonodavstvo koje omogućava cenzuru i stvara mrežu medija za informacioni rat sa Zapadom. Novi zakonski akti utiču na domaću publiku, blokirajući joj pristup nezavisnom novinarstvu i kažnjavajući iskazivanje istine.

"Kroz zabranu dijeljenja 'lažnih vijesti' o specijalnoj vojnoj operaciji (to jest, ruskoj invaziji na Ukrajinu), Kremlj je uredio laganje na nivou državnih medija, što vodi ka jednoj distopijskoj realnosti u kojoj se rat naziva mirom", navodi se u zaključku analize DebunkEU.org analitičara.

Studiju je u značajnoj mjeri zakomplikovalo nepostojanje javnih i jasnih informacija.

Zaključuje se da trenutno stanje ukazuje da će planirano finansiranje masovnih medija iz budžeta Rusije značajno premašiti planove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније