Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 01. 2014. 14:11 >> 14:11
1

SREĆAN EPILOG

Kotor: Dječaci spašeni

Kotorska služba zaštite i spašavanja usjela je sinoć da spasi dva dječaka, koji su više sati bili izgubljeni u planinskom dijelu iznad Kotora.

Kotorska služba je, sinoć u 17.25 sati, dobila dojavu da su se u Zalazima, iznad Kotora izgubila dva dječaka. Odmah su se dvije ekipe, od po 4 člana, uputile su se ka vrhu brda gdje se pretpostavljalo da se dječaci nalaze.

''Noć i nespristupačan teren kojim ni danju nije lako ići, otežavali su akciju spašavanja'', kazao je za Skala radio komandir Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić.

On je istakao da je sreća što su djeca imala mobilne telefone sa velikim displejom koje su usmjerili ka spasiocima, što je omogućilo pripadnicima Službe da ih na vrijeme uoče. Sreća je što je jednom od njih telefon izdržao do kraja, jer bi, kako je kazao Mandić pretraživanje terena trajalo mnogo duže što bi u divljini, po hladnom vremenu, ugrozilo njihove živote.

''Nije potrebno naglasiti da se radi o terenu koji ima veliki broj prirodnih zamki, pa se strmim stazama mora oprezno kretati, jer bi mogući pad mogao imati teške posljedice. Takođe, kazao je Mandić nije rijetka pojava lisica pa i vukova koji se zimi znaju spustiti čak i do prvih kuća iznad nasilja u Dobroti''.

Nakon više od dva ipo sata, prva grupa kotorskih pripadanika Službe zaštite stigla je do dječaka, čime je ova nesvakidašnja drama bila okončana. Spuštanje do Kotora je proteklo u zadovoljstvu što je izbjegnuto najgore.

Dječaci N.G.(11 godina) iz Podgorice, koji je na zimskom đačkom odmoru kod babe, čiji je stan u naselju Sv. Vrača i D.B (13 godina) iz Dobrote, uputili su se juče oko 11 sati prije podne put Zalaza.

Nakon skoro pet sati lutanja po gudurama, shvatili su da su se izgubili i da sami ne mogu nazad. Tim prije što u zalivu sunce znatno ranije zađe, a odmah potom mrak učini da se najčešće ni prst pred okom ne vidi. Sinoć je na sreću bilo mjesečine pa je penjanje  skoro do samog vrha  brda bilo lakše.

Ovo je upozorenje roditeljima, poručio je Mandić da dobro otvore oči i paze gdje im djeca idu. Šetnja dva dječaka mogla je da ima kobne posljedice. Akcija spašavanja trajala je puna 4 sata.

Tekst i foto: Skala radio

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније