Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 01. 2014. 14:06 >> 14:10

MINISTARSTVO PROSVJETE

Stipendije u 2013. iskoristilo 140 studenata

Stipendije nekoliko programa za razmjenu studenata u protekloj godini koristilo je 140 crnogorskih visokoškolaca, dok je u Crnu Goru, u okviru istih programa, došlo 40 njihovih kolega iz inostranstva, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.Iz tog Vladinog resora su, u cilju internacionalizacije visokog obrazovanja, najavili renoviranje i rekonstrukciju svih studentskih domova u Crnoj Gori, koja bi trebalo da počne krajem juna.

 

 

Samostalni savjetnik u Direktoratu za visoko obrazovanje Ministarstva, Nada Kovač, saopštila je postoje brojni programi za razmjenu studenata, kao i da je zainteresovanost visokoškolaca za programe razmjene i stipendije stranih vlada je veća iz godine u godinu.

„Informacije o stipendijama stranih vlada, o kojima Ministarstvo dobija informacije diplomatskim putem, objavljuju se na veb adresi Ministarstva, sekcija Stipendije stranih vlada. Informacije o programima studentske razmjene se takođe nalaze na sajtu Ministarstva, sekcija međunarodni programi razmjene studenata i istraživača“, kazala je Kovač agenciji MINA.

Prema njenim riječima, saradnja je najintenzivnija preko Centralno-evropskog programa univerzitetske razmjene –CEEPUS, Erasmus mundus programa mobilnosti i bilateralne saradnje sa Hrvatskom i Slovenijom.

„Što se tiče korisnika programa razmjene u 2013. godini, Ministarstvo raspolaže jedino podacima o broju korisnika stipendije CEEPUS, EU Erasmus Mundus programa (JOINEUSEE, Basileus i Sigma) i bilateralne razmjene sa Hrvatskom i Slovenijom. U okviru tih programa, stipendije je koristilo 140 crnogorskih studenata, a u Crnu Goru je u okviru istih programa došlo 40 stranih studenata“, rekla je Kovač.

Prema njenim riječima, u cilju daljeg promovisanja programa akademske mobilnosti i internacionalizacije visokog obrazovanja, Ministarstvo je angažovalo međunarodnog konsultanta za izradu Studije o programima akademske mobilnosti koji će biti dostupni crnogorskim studentima, a sa akcentom na evropski i američki prostor.

Studija će uključiti upis i završetak studije u cjelosti u inostranstvu, studijske boravke u trajanju od jednog do dva semestra, ljetnje kurseve jezika i kulture, istraživačke boravke.

Predviđeno je, dodala je Kovač, da konsultant završi Studiju do kraja marta.

„Takođe, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke će razviti Šemu stipendija za magistarske, doktorske i postdoktorske studije u inostranstvu. Stipendije će biti namijenjene onima koji žele da studije nastave na nekom od međunarodno prepoznatih, renomiranih univerziteta“, kazala je ona.

Ministarstvo prosvjete će, pojasnila je Kovač, voditi program stipendiranja magistarskih studija, a Ministarstvo nauke doktorskih i postdoktorskih studija.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније