Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 01. 2014. 10:18   >>  11:33 24

ĐORĐEVIĆ PITA

Otkud Amfilohiju pravo da presuđuje?

Sociolog religije Mirko Đorđević ocijenio je za radio Antena M, komentarišući najnoviji sukob čelnika pravoslavnih crkvi u Crnoj Gori, da je uobičajeno da se vjerski poglavari časte pogrdnim riječima.

 

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo najavio je da će podnijeti tužbu protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog uvreda koje je nanio sveštenstvu Crnogorske crkve, nazivajući ih imenima koja su nedostojna za čovjeka.

Takvu reakciju izazvala je poruka mitropolita Amfilohija vjernicima da, kako je kazao, ne obraćaju pažnju na izjave "lažnog popa Miraša Dedeića", koji ga podsjeća na babu iz "Gorskog vijenca".

''Kad je u pitanju mitropolit Amfilohije, to nije ništa novo, jer on često koristi takav rječnik i prema mitropolitu Mihailu i prema drugim neistomišljenicima i iz crkvene i iz laičke sfere. To je ružno, naravno, i on nema pravo da se tako odnosi, jer mitropolit Mihailo i CPC imaju legalno pravo da postoje. Pluralizam u pravoslavnom svijetu je činjenica i mitropolit Amfilohije nema pravo da za sebe prisvaja titulu presuditelja ko je prava crkva, a ko je otpadnik, sektaš itd.'', kaže Đorđević.

Navodi i da tužbe među sveštenim licima nijesu ništa neobično.

''Ima toga i u istoriji, mada ga u novije vrijeme nije bilo. Ali evo, Srpska pravoslavna crkva u Beogradu predala je raško-prizrensko-kosovskog mitropolita Artemija građanskom sudu i gone ga. Sve je moguće u zemljama u kojima crkva igra političku ulogu, a političke partije često ulogu arbitra u vjerskim stvarima. Princip da su država i crkva odvojene ne poštuju ni država ni crkva'', zaključio je Đorđević.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније