Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 01. 2014. 21:19 >> 21:20

RIZIK

Visoke temperature rizika za biljke

Neuobičajno visoke temperature za ovo doba godine mogu se negativno odraziti na gajene biljke, a posljedice će biti izraženije ako se ovakav period nastavi, a poslije njega dođe znatno hladniji talas, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

 

Savjetodavna služba tog resora u biljnoj proizvodnji ocijenila je da se neuobičajno visoke temperature za ovo doba godine mogu negativno odraziti na gajene biljke, bilo da se radi o onima koje se nalaze u fazi mirovanja - voćke i vinova loza, ili onima koje su trenutno u fazi vegetativnog razvoja - ozime strnine i povrće.

"U zavisnosti od toga koliko će se zadržati trend toplog vremena, ali i od nadmorske visine, taj negativan efekat može biti manje ili više izražen. U južnom dijelu temperature su veće pa se negativno dejstvo ovakvog vremena može jače ispoljiti", kaže se u informaciji Savjetodavne službe.

Prema njihovim riječima, Kako se voćke i vinova loza upravo sada nalaze u fazi fiziološkog-dubokog mirovanja, moraju biti, kraće ili duže vrijeme, izložene dejstvu relativno niskih temperatura.

"To su temperature ispod sedam stepeni Celzijusovih. U takvim situacijama voćke će u proljeće započeti normalno vegetaciju", naveli su iz Ministarstva.

Oni su upozorili da nedovoljno izlaganje niskim temperaturama u toku zime ima za posljedicu osipanje cvijetnih pupoljaka, neujednačeno cvjetanje i listanje, zametanje plodova znatno prije listanja i njihovo opadanje, a naročito su breskve osjetljive na nedostatak niskih temperatura u toku zime.

Iz Ministarstva su naveli da su, osim niskih temperatura, za zimovanje voćaka i vinove loze podjednako štetna i značajnija kolebanja između dnevnih i noćnih temperatura.

"Ratarski usjevi su trenutno u dobroj kondiciji i u ’dobrom stanju’ su dočekali zimu, tako da bi sada snježni pokrivač bio poželjan kao prirodni izolator u ovom periodu", navodi se u informaciji Savjetodavne službe.

Prema tom dokumentu, u područjima gdje su trenutno relativno visoke prosječne temperature, oko 15 stepeni, pšenica i ostale žitarice mogu vrlo brzo ući u fazu vlatanja, odnosno fenofazu porasta stabla.

"I ukoliko u narednom periodu dođe do izmrzavanja u ovoj fazi, štete se mogu odraziti direktno na prinos žitarica, jer veća dužina faze vlatanja preduslov je za ostvarenje većeg broja zrna u klasu", upozorili su iz Ministarstva.

Oni su ocijenili da će u proizvodnji gdje se primjenjuju neophodne agrotehničke mjere, štetan uticaj vremenskih uslova biti ublažen, a prinosi i kvalitet plodova bolji.

Iz Ministarstva su savjetovali voćarima da ovaj vremenski period mogu iskoristiti za krečenje debla voćaka, koje je veoma važno obaviti jer bijela boja odbija sunčeve zrake i time usporava kretanje sokova i početak vegetacije.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније