Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

16. 07. 2022. 16:52 >> 17:25
2

SPECIJALNO TUŽILAŠTVO

Pet predmeta zbog ratnih zločina protiv civila

U Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore u radu je pet predmeta u vezi krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u kojima se sprovode postupci izviđaja. To se navodi u Prilogu Vlade izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2022. godine. U skladu s utvrđenom praksom, u okviru praćenja i analize stanja u procesu evropske integracije, Crna Gora najmanje dva puta godišnje formalno informiše Evropsku komisiju o ukupnim aktivnostima koje se realizuju na ovom planu.

Po navodima iz pomenutog dokumenta, u predmetu formiranom povodom podataka i dokaza dostavljenih od strane Kancelarije tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, od 20.marta do 6.aprila 2022.godine saslušano je jedno lice – svjedok u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći.

Uz to je Rezidualnom mehanizmu u Hagu upućen zahtjev za izmjenu zaštitnih mjera na osnovu pravila 86 (H) i uzete izjave u svojstvu građanina od dva lica na okolnosti predmetnih događaja.

U izvještajnom periodu, SDT je postupalo povodom jedne zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći koja je upućena od strane Tužilaštva BiH, kojom je traženo saslušanje jednog lica u svojstvu osumnjičenog i prikupljanja određenih podataka.

"U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine 21. aprila 2022. godine održan je sastanak kojem su prisustvovali državni tužilac iz Crne Gore i saradnik koji rade na predmetima ratnih zločina, na kojem je sa tužiocem BiH razmatrana mogućnost postupanja krivičnog gonjenja nadležnim organima Crne Gore, protiv jednog lica, državljanina Crne Gore, koji je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji BiH", navedeno je u dokumentu Vlade Crne Gore. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније