Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 12. 2013. 13:11 >> 13:15
3

UZALUDNA BORBA

Marketi puni pirotehnike

Alfa Centar se povlači iz Radne grupe za suzbijanje i upotrebu petardi i pirotehničkih sredstava u toku novogodišnjih praznika, jer se kako navode u saopštenju pojedini marketi preplavljeni pirotehničkih sredstava koje prodaju uz fiktivne dozvole.

U toj NVO navode da su iz krajnje iskrenih i profesionalnih motiva od 2009. godine se trudi da doprinese prevenciji nesreća koje mogu nastati uslijed nepažljivog rukovanja i upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava u toku novogodišnjih praznika.

"Ove godine, zatečeni smo su pojedini marketi preplavljeni ogromnim količinama ovog ubojnog sredstva i na taj način veoma lako dostupni kupcima svih uzrasta. Radna grupa se uvjerila u fiktivno postojanje potrebnih dozvola i rješenja koja se mogu izdejstvovati površnim i pogrešnim tumačenjem i onako manjkavog Zakona o eksplozivnim materijama, na brzinu i za ovu svrhu "edukovanih prodavača", poručuju iz Alfa centra.

Kažu i da se na svim dokumentima  nalaze pečati nadležnih državnih institucija, istih onih koji se nalaze na osnivačkim dokumentima Radnih grupa na lokalnom nivou. 

ALFA Centar se povlači iz Radne grupe za suzbijanje i upotrebu petardi i pirotehničkih sredstava jer su, kako navode, u toku novogodišnjih i božićnih praznika ovi marketi su prepuni građana koji su direktno izloženi opasnosti zbog nepropisno izložene i neobezbjeđene opasne robe, a čuvanje preostalih količina, je vrlo upitno.

 

"Stavljajući u promet ovaj opasni proizvod zajedno sa novogodišnjim ukrasima i školskim priborom direktno se ugrožava bezbjednost naše djece", poručuju iz Alfa centra.

Navode da bi učestvujući i dalje u radu Radne grupe pod takvim uslovima, svjesno i direktno dali svoj doprinos stvaranju monopola nad tržištem petard, a to nam nije cilj.

"Jasno ukazujući na kontradiktornosti nadležnih državnih institucija, tražimo da se jasno odrede između bezbjednosti građana i omogućavanja bogaćenja povlašćenim pojedincima", poručuju iz Alfa centra.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније