Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 12. 2013. 08:13 >> 10:12
2

PORUKA IRINEJA

Poštujmo jedni druge

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je da svima želi ono što je najpotrebnije svakom čovjeku, odnosno mir u svijetu.

 

On je rekao da se u 2013. godini odigrao krupan istorijski događaj u Srbiji, odnosno proslava Milanskog edikta.

Irinej ukazuje da se zbilo veliko hrišćansko okupljanje, dolazak svih patrijarha pravoslavnog svijeta u Niš i u Podgoricu, što predstavlja simbol mira i bratstva pravoslavnog naroda širom planete...

„Ko zna kada će se tako nešto dogoditi u budućnosti...Poručio bih da svi treba da poštujemo svaku ličnost i svaku religiju. To isto i od druge strane očekujemo i želimo, jer je neophodno uzajamno poštovanje, prvo svog ubjeđenja, a onda i uvažavanje tuđeg religijskog, kulturnog, civilizacijskog i svakog uvjerenja“, poručio je patrijarh Irinej u izjavi za „Dan“.

Govoreći o najbitnijem događaju u 2013. premijer Srbije i prvi čovjek SPS-a Ivica Dačić kazao je da je to dobijanje datuma za početak pregovora sa EU do čega je došlo, kako ističe, nakon mukotrpnih pregovora, napretka ostvarenog u odnosima sa Prištinom i implementacije briselskog sporazuma.

Kada su u pitanju odnosi sa Crnom Gorom, Dačić je ukazao na značaj prve zvanične posjete Beogradu crnogorskog premijera Mila Đukanovića nakon dugo godina.

„Odnosi Srbije i Crne Gore se nalaze u uzlaznoj fazi zbog toga što treba praktično pristupati postojećim problemima i njihovom rješavanju. Praktično, u smislu da treba definisati naš odnos kao odnos dvije države u kojima žive prijateljski narodi, gdje je Srbija zainteresovana za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori i gdje jedni drugima želimo sve najbolje. I sasvim normalno je da treba da razgovaramo i da dogovorom rješavamo sve probleme. U tom smislu je došlo do napretka odnosa koji su racionalni, a ne emocionalni i iracionalni“, rekao je Dačić za „Dan“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније