Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

30. 12. 2013. 13:43   >>  13:43 1

KCCG

Otvoreno adaptirano porodilište

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) danas je otvoreno adaptirano i moderno porodilište sa pet porođajnih sala, salom za pripremu, posebnom operacionom salom za carske rezove i apartmanima.

 


Direktor KCCG Milan Mijović kazao je da novo porodilište ima uslove da beba bude odmah pored majke, i najavio da će od februara partner moći da prisustvuje porođaju. On je najavio i veliki novi donatorski projekat koji, kako je kazao, neće voditi KCCG ili Ministarstvo zdravlja, nego građani Crne Gore.

„To je projekat da se adaptira i akušersko odjeljenje, i da počne sa radom i laktarijum“, kazao je Mijović na svečanosti povodom otvaranja porodilišta.

On je rekao da je adaptirano porodilište kruna višegodišnjeg rada i ideja.

„Jeste da je dugo trajalo, ali mislim da se isplatilo“, naveo je Mijović.

On je dodao da je u proteklih 37 godina u podgoričkom porodilištu rođeno 120 hiljada građana Crne Gore, i da se u njemu godišnje obavi oko tri hiljade porođaja. Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je je Ministarstvo proteklih godina posvetilo posebnu pažnju uređivanju tog veoma bitnog segmenta zdravstvene zaštite.

On je podsjetio da je, u saradnji sa UNICEF-om, 2000. godine pokrenut Bejbi frendli, odnosno program Bolnica po mjeri djeteta, čiji je cilj da porodilišta budu centri za podršku dojenju.

„Od 13 porodilišta u Crnoj Gori, do danas je ovaj status dobilo deset, i to u opštim bolnicama Pljevlja, Nikšić, Bijelo Polje, Berane i Bar, u domovima zdravlja Ulcinj, Mojkovac, Rožaje i Plav, kao i u privatnoj opštoj bolnici Meljine“, naveo je Radunović.

On je rekao da je saradnja Ministarstva sa nevladinim sektorom, u prvom redu sa Udruženjem Roditelji, ali i ostalim organizacijama koje su ukazivale na nedostatke u tom segmentu zdravstvene zaštite, izuzetno dobra i daje rezultate.

Radunović je podsjetio i na analizu UNICEF-a u kojoj je zaključeno da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori često ispod standarda, posebno što se tiče informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege.

„Ministarstvo će, u saradnji sa UNICEF-om, do kraja februara izraditi dio budućih nacionalnih smjernica, odnosno protokola, u prvom redu za izvođenje carskog reza i praćenje komplikacija u trudnoći, koji će značajno doprinijeti unaprjeđenju stanja u ovoj oblasti“, najavio je Radunović.

On je cijenio da je adaptacijom porodilišta u KCCG riješeno više problema.

„Dobili smo savremeno porodilište, posebno odjeljenje za njegu porodilja koje su porođene carskim rezom i odjeljenje za normalno porođene žene, uz Bejbi frendli program“, rekao je Radunović.

Time su, kako je naveo, obezbijeđeni bolji uslovi i za majke i za novorođenčad, ali i za zaposlene.

„Ne postoji bolja i značajnija investicija od one koja služi unaprjeđenju zdravlja građana i izgradnji sistema koji je garancija boljeg i kvalitetnijeg života, ne samo današnjih, već i generacija koje dolaze“, zaključio je Radunović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније