Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 12. 2013. 13:22 >> 13:34
2

POSAO ANIMATORA

Kako Djeda Mraz zarađuje u Crnoj Gori

Svako dijete već od prve pahulje počinje da broji dane do Nove godine kada će sjesti u krilo Djeda Mrazu i dodirnuti mu bradu i kapicu. Da bi sačuvali najslađu iluziju djetinjstva da taj Djed, koji dobroj djeci donosi poklone, zaista postoji, roditelji često plaćaju nekog ko je spreman da se preruši u njega i zakuca na njihova vrata.

 

„Nevjerovatne reakcije djece možete vidjeti kada maskirani u Djeda Mraza pokucate na njihova vrata. Neki od šoka zalupe vratima, pa ponovo otvore, neki počnu da plaču, a neki se neizmjerno raduju“, kaže Svetlana koja sa još troje kolega radi kao animator na teritoriji Podgorice i Crne Gore.

Pošto profesorska plata ne podmiruje njihove potrebe, Svetlana i njene kolege su se dosjetili da dodatno zarade tako što se prerušavaju u najdražeg novogodišnjeg gosta. Mi smo ih pronašli preko njihove Fejsbuk strane Animatori CG. Svetlana je našem Portalu kazala da ove godine ima mnogo posla, a da svi Djeda Mraza očekuju 30. i 31. decembra.

„Mi smo posebni jer smo svi pedagozi, neki od nas su profesori, neki vaspitači. To je naša prednost, jer treba zabaviti djecu, reagovati pravovremeno ukoliko se dijete uplaši i počne da plače“, kaže animatorka.

Dobar animator mora znati koliko dijete koje očekuje Djeda Mraza ima godina, jer kako kaže Svetlana, različito reaguje ono od tri, a različito ono od pet godina. Takođe je bitno da roditelji kažu djetetu da on dolazi kako se ne bi uplašilo kada otvori vrata.

„Kada je dijete pripremljeno, ono je euforično, čeka nas na prozoru, otvara nam vrata. Od sreće želi da animira Djeda Mraza, a ne Djeda Mraz njega. Zato djeci treba reći ko dolazi“, kaže Svetlana.

Djeda Mraz koji dolazi u kućne posjete košta 10 eura, a cijena je viša ako neko želi da sa njim dođu i maskote poput Mikija i Mini Maus. Poklone pripremaju roditelji, a Djeda Mraz ih uručuje djeci.

„Maskote su skuplje jer je zaista teško nositi 10 kilograma na glavi. Vi kao maskota ne možete da pričate i pokretom morate da se izrazite, što nimalo nije lako“, objašnjava Svetlana.

Ipak, od tog posla se ne može živjeti.

„Nema tu nekog profita, jer je platežna moć građana opala u smislu potražnje za animatorima koji dolaze na rođendne i za Novu i svega ostalog“, kaže Svetlana.

Najviše posla ima u Podgorici pa Nikšiću. Svetlanina grupa animatora nastupa i na rođendanima, rade i lutkarske predstave za sve uzraste. Kaže da je divan osjećaj kada kod mališana izmamite osmjeh i kada ste razlog njihove euforije i sreće.

Maša Mališić

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније