Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 12. 2013. 11:14 >> 11:16

ODŠTAMPANA

Incidentna džepna karta za LGBT osobe

Po uzoru na iskustva partnerske organizacije “Egual” iz Kanade, “LGBT Forum Progres” štampao je džepnu karticu za incidente za koju je preporučljivo da je LGBT osobe uvijek nose pri sebi.

 

 

Iz te NVO je saopšteno da je funkcija kartice, na kojoj se nalaze važni telefoni policije i LGBT zajednice, da LGBT osoba, ako je žrtva ili svjedok nasilja, zabilježi, što prije je moguće, pojedinosti i detalje incidenta i što lakše ostvari potrebne kontakte. 

"Incidentna prijavna karta, koja je džepnog formata, štampana je u cilju unapređenja bezbjednosti LGBT zajednice i povećanja registrovanja i prijavljivanja homofičničnog nasilja. LGBT Forum Progres i kanadska organizacija 'Equal' već tri godine sprovode program intenzivnih policijskih obuka. U Kanadi, sličan program je pomogao da se poveća prijavljivanje zločina motivisanih seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom i unaprijedio je policijsku svijest o ovim pitanjima. Međunarodna asocijacija šefova policije priznala je, 2010. godine, ovaj program za jedan od deset najboljih programa policije u zajednici u svijetu", navode iz LGBT Foruma Progres. 

Džepna incidentna kartica dijeliće se, kako ističu, LGBT zajednici preko njenih organizacija, na mjestima okupljanja i druženja LGBT osoba, u LGBT Skloništu i kulturnom centru, u klubovima i kafićima, na fakultetima ali i posredstvom socijalnih radnika, školske mreže i policijskih službenika. 

"Istopolna ljubav, veza, partnerstvo su još uvjek teško prihvatljive kategorije. Višedecenijsko nepravilno shvatanje homoseksulanosti i transrodnosti, uz neadekvatan društveni odnos prema njima, doprinijeli su da generacije naših građana otvoreno iskazuju mržnju i otpor prema LGBT osobama. Takvi stavovi najčešće se manifestuju verbalno ali su vrlo često motiv nasilja i zločina iz mržnje, diskriminacije i progona. U uslovima izražene homofobije povećani su i rizici bezbjednosti ali i izazovi za efikasan rad Policije", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније