Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 12. 2013. 14:59 >> 14:59
16

NACIONALNI SIMBOLI

Trobojka može na svadbama

Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simobla definiše njihovu slobodnu upotrebu na svadbama i u lokalnim samoupravama u kojima je neki manjinski narod značajno zastupljen, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.



Iz tog resora su podsjetili da je Vlada na posljednjoj sjednici utvrdila taj Predlog zakona, navodeći da je osnovni razlog za iniciranje novog akta činjenica da Zakon o upotrebi nacionalnih simbola donijet 2000. godine.

„Tim aktom nijesu definisana važna pitanja garantovanih ustavnih prava i sloboda izbora, upotrebe i javnog isticanja nacionalnih simbola“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su pojedine interpretacije novog Predloga u javnosti bile nejasne i pogrešne.

Predlogom je, kako su naveli, jasno definisana procedura izbora nacionalnih simbola, mogućnosti isticanja i korišćenja zastave i grba, kao i situacije kada je korišćenje nacionalnih simbola izričito zabranjeno.

„Osim toga, definisane su i situacije upotrebe nacionalnih simbola u jedinicama lokalne samouprave kada je neki manjinski narod većinski ili predstavlja značajan dio stanovništva. Predlog sadrži i norme koje se odnose na zaštitu utvrđenih nacionalnih simbola, kao i kaznene mjere za nepoštovanje zakonskih odredbi“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je privatna upotreba nacionalnih simbola, na svadbenim i drugim veseljima, dozvoljena.

„Zakon je otišao i korak dalje, pa i u službenim prostorijama namijenjenim za vjenčanja dozvoljava upotrebu nacionalnih simbola. Pored toga, upotreba nacionalnih simbola na javnim skupovima reguliše se i Zakonom o javnim skupovima“, navodi se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније