Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 12. 2013. 11:00   >>  11:39 3

USPJEŠNA AKCIJA

Manje povreda otkad je počela "Petarda"

U proteklih desetak dana policija je oduzela skoro 26.000 raznih petardi, što je značajno više nego lani. Iz policije ističu da su zadovoljni ovogodišnjom realizacijom akcije "Petarda", koja će se sprovodi do polovine januara naredne godine u cilju sprečavanja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava.

U odnosu na prošlu godinu oduzeta je znatno veća količina pirotehničkih sredstava. Tako je od 16. decembra, kada je počela akcija "Petarda", oduzete su veće količine pirotehničkih sredstava, odnsono 25.697 raznih petardi, što je oko deset hiljada više nego prethodne godine u isto vrijeme.

Oduzeto je i 160 prskalica, te dva vatrometa.

"Posebna pažnja  se obraća na dosada poznate načine i kanale nelegalnog prometa pirotehnike, kao i na lica za koja se sumnja da se bave distribucijom nelegalnih pirotehničkih sredstava u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta", saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

Oduzeta pirotehnička sredstva najčešće su pronalažena kod uličnih prodavača, u motornim vozilima i na pijacama.

"Dio aktivnosti usmjeren je na izvođenju operativno taktičkih radnji, u cilju pronalaženja i oduzimanja pirotehničkih sredstava koja se skladište i distribuiraju na većim prostorima kao što su buvljaci, kamionske i zelene pijace...", navodi se u saopštenju.

Takođe, tužilaštvo je kvalifikovalo više krivičnih djela, registrovan je jedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira upotrebom petardi, dok je povrijeđena i šesnaestogodišnja učenica u Baru.

Zakonom o javnom redu i miru predviđene su kazne od 150 do 1.500 eura ili kazna zatvora do 60 dana pojedinicima koji upotrebom pirotehničkih sredstava narušavaju mir ili bezbjednost građana.

Do sada bez povreda od petardi

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore do sada nije imao slučaje povređivanja usljed rukovanja petardama ili drugim pirotehničkim sredstvima, za razliku od ranijih godina.

"Posljednjih godina manje je povrijeđenih, jer policija uspješno sprovodi akciju 'Petarda', što je dovelo do veoma malog broja povrijeđenih lica", saopšteno je iz te ustanove.

Kako su istakli, povrede mogu biti veoma opasne i sa teškim posljedicama po naše građane, naročito djecu, ako nestručno rukuju tim sredstvima.

"Povrede su u vidu opekotina različitog stepena. Veoma opasne su opekotine po šakama kada može doći do amputacije prstiju. Teške povrede se mogu očekivati u predjelu glave i vrata. U blizini očiji povrede mogu dovesti do gubitka vida", upozoravaju ljekari.

Stoga savjetuju da samo obučeni stručni ljudi rukuju eksplozivnim pirotehničkim napravama, dok djeci treba zabraniti upotrebu tih sredstava ili samo u prisustvu roditelja, tj. kada roditelji rukuju petardama i malim vatrometima, djeca mogu gledati njihovo aktiviranje.

"Ako se pridržavamo tih pravila neće dolaziti do često, veoma teških povreda i kod odraslih, a naročito kod djece", poručili su iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Predrag Radović

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније