Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 12. 2013. 11:35 >> 11:36
12

HOĆE U GARDISTE

Rado Crnogorci idu u vojnike

Na konkurs Ministarstva odbrane za prijem 50 novih vojnika, prijavilo se čak deset puta više kandidata. Najveće interesovanje vladalo je za posao u Počasnoj gardi i Vojnoj policiji, a budući vojnici potpisuju ugovor o radu na 12 mjeseci.

U Crnoj Gori je ljubav prema oružju i vojničkom pozivu još uvijek snažna, sudeći prema interesovanju koje je vladalo za konkurs Ministarstva odbrane za prijem novih lica u Vojsku Crne Gore (VCG). Ministarstvo je 20. novembra otvorilo konkurs, koji je trajao 15 dana, za prijem 50 novih vojnika, a prijavilo se 498 kandidata, potvrđeno je Portalu RTCG iz Ministarstva odbrane.

Većina je, kako su kazali, željela da služi u Počasnoj gardi, pa je 90 prijava stiglo za to formacijsko mjesto.

Da zaslužuje crnu beretku, koja je simbol Vojne policije smatralo je 87 kandidata, koji su se prijavili za službu u toj jedinici. Želju da postanu izviđači i budu prvi na terenu, ukoliko zatreba, iskazalo je 29 prijavljenih.

Za nišandžiju su se prijavila 34 kanditata, dok su 24 zainteresovana poželjela da budu vezisti.

 

Budući vojnici potpisuju ugovor o radu na 12 mjeseci, a on im se, prema zakonu, može produžiti nakon isteka ukoliko se lice prima u istu jedinicu i na isto formacijsko mjesto.

„Propisano je da vojniku po ugovoru služba u Vojsci traje u rodu do navršenih 35 godina, odnosno u službi do navršenih 40 godina“, saopšteno nam je iz Ministarstva odbrane.

Iz resora na čijem je čelu Milica Pejanović-Đurišić su kazali i da, ukoliko se formacijska mjesta budu popunila kandidatima koji ispunjavaju opšte i posebne uslove, nije planirano skoro raspisivanje novog konkursa za prijem lica u VCG u svojstvu vojnika po ugovoru.

Filip Rakonjac

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније